29.06.2016

Промовисана књига "Крвави траг Великог рата"



У Атријуму Дома Војске Србије данас је представљена књига „Крвави траг Великог рата“, из „Едиције 1914-1918“, која описује злочине Аустроугарске и њених савезника у Првом светском рату, у светлу аустријских докумената.

Аутори су аустријски професор историје Ханс Хаутман и новинар „Политике“ Милош Казимировић, а књига је објављена у сарадњи РТС-а и издавачке куће „Прометеј“.

О делу су говорили главни и одговорни уредник „Прометеја“ Зоран Колунџија, историчар др Милош Ковић, уредник РТС издаваштва Драган Инђић и аутори.

Ковић је указао на то да историја Првог светског рата није добро сагледана и да је она „историја сатирања и затирања целих народа“.

Професор Хаутман био је изненађен интересовањем публике на данашњој промоцији, јер је, према његовим речима, „ова тема у Аустрији намерно запостављена“.

- Годинама сам писао о овој теми, али је она угледала „светлост дана“ када ме Казимировић питао да заједно сарађујемо на књизи. Ја сам с одушевљењем пристао, јер је то неправедно заборављена тема, рекао је аустријски историчар.

Како је истакао Казимировић, мотив да напише ову књигу нису била јунаштва, ни победе, ни Албанска голгота, већ страдање цивилног становништва.

- Инспирисала ме је ова друга голгота – цивилна. Књига је посвећена страдању цивилних жртава коју су заборављене свуда, не само у Аустрији, истакао је новинар и додао да век после Великог рата опстаје мит о херојству армија из целог света, а цивилне жртве рата, њихове патње, имена и број, само су површно документоване.

Колунџија и Инђић говорили су о заједничком пројекту „Едиција 1914-1918“, напоменувши да су до сада много урадили, иако се историографија не бави овом темом уопште, или се бави недовољно.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА