30.06.2016

У Галерији "Чедомир Крстић" у Пироту отворена изложба из Збирке Дома Војске Србије



 Гостујућа репрезентативна изложба дела из Збирке Дома Војске Србије „Поетика и судбина 20. века“, вечерас је отворена у Галерији „Чедомир Крстић“ у Пироту. Поставку, чији су аутори историчар уметности Никола Кусовац и некадашњи руководилац Галерије Дома Војске Србије Милорад Бубања, чине дела уметника са некадашњих југословенских простора. 

На отварању изложбе присутнима се, у име Медија центра „Одбрана“, обратио мајор Борко Лепојевић, који је посебно истакао да је изложбу до сада видело око 30.000 посетилаца за време гостовања у: Новом Саду, Нишу, Пожаревцу, Јагодини, Вршцу, Зрењанину, Сомбору и Смедеревској Паланци, те да му је част што ће и публика у Пироту имати прилику да се упозна са делима знаменитих сликара.

– Биће нам задовољство да вам у будућности прикажемо и друге изложбе из наше колекције, као што су „Огледало времена“, „Читање линије“, „Исповести југословенске модерне“, „Мале приче из Великог рата“ и да све вас, када вас пут нанесе у Београд, угостимо у Галерији Дома Војске Србије, која је отворена током читаве године.

Радмила Влатковић, директорка Галерије „Чедомир Крстић“ истакла је да је велика част што Галерија има прилику да угости изложбу куће која се последњих година наметнула као једна од најеминентнијих излагачких институција у српској престоници.

Јелена Кнежевић, начелница Галерије Дома Војске Србије, говорила је о ауторима и њиховим приказаним делима, а посетиоцима у Пироту представљено је 44 дела из колекције.

–Избор који смо правили ишао је ка томе да нам понуди естетски пријатне доживљаје, јер живимо у времену такозване постмодерне. Трудили смо се да овом изложбом сачувамо дух стварајући, да ту нема ничега што руши. Наши уметници који су знали да направе оно што треба да направе у слици, а које вам ми вечерас представљамо, оставили су озбиљног трага, и никада нису пристали да нешто разруше а да притом не понуде неку нову вредност, рекла је госпођа Кнежевић.

Изложба ће на гостовању у Пироту бити отворена до 25. јула 2016. године.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА