08.07.2016

Заједнички концерт српске и америчке војске



Вечерас су, у Свечаној сали Дома Војске Србије, Уметнички оркестар Министарства одбране „Станислав Бинички“, део Репрезенативног оркестра Гарде Војске Србије и „Touch ‘n’ Go”, оркестар Европске команде ваздухопловства америчке војске, одржали заједнички концерт забавне музике.
 
Концерт су поздравним речима отворили његова екселенција Кајл Скaт, амбасадор САД и др Ненад Милорадовић, помоћника министра одбране.
Наглашавајући да сам концерт на неки начин представља симбол како се може у хармонији гледати напред без оптерећивања прошлошћу, Кајл Скат је казао и да је музика међународни језик пријатељства који сви разумеју. „Овај концерт део је сарадње двеју војски која је све боља“, казао је амбасадор Скат.
 
Ненад Милорадовић је истакао да ово није први пут да Уметнички ансамбл „Бинички“ држи заједничке наступе са оркестрима других армија – већ их је било неколико, а ускоро предстоји сличан концерт, са оркестром војске Македоније у Смедереву. „Имамо част  да вечерас угостимо оркестар Европске команде америчке војске, „Touch ‘n’ Go“. Ово је, такође, први пут да наша два војна оркестра заједно изводе рок музику“, казао је Милорадовић. Говорећи о избору музичког правца за овај концерт, дакле о самом року, Ненад Милорадовић је подсетио да је реч о музици која већ деценијама представља прави културни и социолошки феномен који интегрише генерације.
 
И заиста, наступ који је уследио показао је сву моћ рока. Најпре је амерички бенд запалио атмосферу, изводећи класичне рок хитове 1960-их и 1970-их година прошлог века попут  “I am Believer”, „All Night Long”, све до „Hard Day's Night” и „Hey Jude” легендарних Битлса. А онда је Уметнички оркестар Министарства одбране „Станислав Бинички“, уз помоћ дела оркестра Гарде Војске Србије, додатно подигао расположење публике изводећи старе хитовe попут „My Love Where Would You Be Now" као и модерније обраде наше етно музике. Песма „Everbody Needs Somebody” из чувеног филма „Браћа Блуз“ одушевила је публику.
 
Концерт је завршен заједничким извођењем неколико песама.
Ови оркестри одржаће у петак и суботу још два оваква концерта – у Нишу и Новом Пазару.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА