11.07.2016

Обележена 160. година рођења Николе Тесле



Поводом 160. године од рођења једног од највећих научника свих времена – Николе Тесле, јуче је у параклису Светог краља Милутина у Дому Војске Србије служен помен, а затим у препуној Свечаној сали приређена свечаност, коју су организовали Међународни центар за истраживање наслеђа Николе Тесле и Медија центар „Одбрана“.
 
На почетку свечаности посетиоцима је добродошлицу пожелео пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“, истичући да је здање некадашњег Ратничког дома увек отворено за вредновање традиција и обележавање значајних догађаја и личности из славне српске историје.
 
- Сваки човек је призван на својеврсно апостолство и на неку посланичку мисију. Наше мисије се међусобно разликују не само по талентима које смо добили, већ и по томе како их умножавамо и враћамо, јер речено је, од свакога ће бити тражено онолико колико му је дато. Ако је наше само онолико колико другима дајемо, односно како умножавамо добијене таленте, онда је Никола Тесла давао многоструко и по томе он није узалуд потрошио ни један трен свог живота. Одбивши Нобелову награду и све части и похвале и милионе долара, умревши, људским мерилима гледано, у сиромаштву, Тесла је, можемо рећи, био изузетно богат човек, нагласио је пуковник Карапанџин.
 
У надахнутом излагању мр Милка Кресоја, оснивач и директор Међународног центра за истраживање наслеђа Николе Тесле, изложила је постигнуте резултате и будуће планове центра, који подразумевају изградњу Теслиног торња у Београду, и подсетила присутне да човек живи онолико колико га поколења памте и да ће зато Тесла, као најмоћнији ум који је икада живео на Земљи и својим открићима поставио темеље савремене цивилизуације, бити вечан.
 
- Тесла живи и данас са нама, у својим проналасцима. Они су део нашег живота и наше цивилизације. Његово знање је било тако огромно да га је немогуће још увек оценити. „Цео живот је електрични ток“ – писао је Тесла, „а његова душа је светлост и свемирска љубав.“ У полетима чистоће и тежње, Тесла је умео да постигне озарења свемирске љубави. Из Теслиних радова може изнићи нови духовни свет човека, који је сазнао тајну времена и може пронићи до савршенијих нивоа космичког постојања. Зато и  кажемо да је рад Николе Тесле бесмртан.
 
Суоснивачи Међународног центра, дипл. инг. Спасоје Влајић, иначе аутор књиге „Никола Тесла – човек анђео“ и дипл. инг. Горан Марјановић, објаснили су Теслин немерљив допринос науци, као претходника десетак великих открића за које су други касније добили Нобелове награде. Посебу пажњу гостију привукли су експонати из лабораторије Горана Марјановића, засновани на Теслиним технологијама (класичан Теслин трансформатор, генератор Теслиних скаларних таласа, светлосни процесор...).
 
Догађај је употпуњен маестралним наступом Хора Културно-уметничког друштва „Абрашевић“ (под диригентском палицом Иванке Стојков) и изложбом радова студената прве године Високе школе струковних студија – Београдске политехнике (Одсека за дизајн). На крају вечери гости су уживали у торти, у облику ог торња, која је била дар организатора у знак захвалности за подршку свечаности.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА