19.07.2016

Премијера документарног филма "Древни васкршњи обичај"



У Дому Војске Србије данас је премијерно приказан документарни филм Милоша Мељанца „Древни васкршњи обичај“, прича о црквеном феномену на подручју малог далматинског места – Врлике, у коме се прожимају духовност и народна традиција.
 
Порекло појаве Чувара Христовог гроба у Врлици, настао по узору на обичај у Јерусалиму, у филму објашањавају бројни саговорници, попут проф. др Вељка Ђурића Мишине, проф. др Милана Радовановића, мр Радована Пилиповића, Небојше Малешевића, а на премијери о томе је, поред аутора филма, говорио др Миле Бјелајац, директор Института за новију историју Србије, истичући да је ово остварење важно пре свега због гајења културе сећања на српску историју и помало заборављене обичаје.
 
У свом говору, Милош Мељанца је, као аутор филма, али и председник Удружења „Од стећака до крајпуташа“, које је иницирало данашњи догађај, посебно захвалио Министарству одбране и Медија центру „Одбрана“ на подршци у промоцији догађаја који се баве чувањем српске културне баштине. Такође је исказао наду да ће филм „Древни васкршњи обичај“ бити полазиште и драгоцен извор за нека будућа и опсежније етнографска и историјска истраживања.
 
Догађај, коме је присуствовао велики број званица, песмом и рециталом су улепшали појац Љубомир Љуба Манасијевић и песникиња Јелена Катић.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА