27.09.2016

Свечанa академијa поводом обележавања 25 година од погибије народног хероја Милана Тепића и војника ЈНА Стојадина Мирковића



Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовала представило је у Дому Војске књигу „Хероји отаџбине – мајор Милан Тепић и војник Стојадин Мирковић“, аутора Новице Пешића. Представљању књиге и сећању на јунаке отаџбине присуствовали су, поред чланова Тепићеве и Мирковићеве породице, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, начелник Управе за људске ресурсе ГШ ВС бригадни генерал Стојан Коњиковац, представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић, председник и секретар Скупштине Ваљева Милорад Илић и Александар Јанковић, многобројни чланови Удружења добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца и љубитељи књиге.
 
Велика сала Дома Војске била је мала да прими све поштоваоце херојског дела јунака отаџбине Милана Тепића и Стојадина Мирковића. Обраћајући се присутнима у име Удружења и издавача књиге „Хероји отаџбине – мајор Милан Тепић и војник Стојадин Мирковић“, др Видоје Голубовић је нагласио да Србија памти своје јунаке и да због тога и у најтежим тренуцима има своје херојске бранице.
 
– Због њиховог херојског дела Скупштина Удружења постхумно је прогласила Милана Тепића и Стојадина Мирковића својим почасним члановима. Ми никада нећемо заборавити жртву коју су они поднели на олтар слободе и отаџбине, рекао је др Голубовић. О књизи је говорио рецензент др Никола Поповић академик Српске академије наука и уметности Републике Српске, истичући Тепићеве речи „Ја сам дао ријеч да ћу да браним земљу ако јој буде тешко“, као мото поштовања заклетве и патриотског жртвовања за домовину.   
 
За несебични подвиг и херојско дело, мајора Милана Тепића Председништво СФРЈ одликовало је Орденом народног хероја, а његово име носи неколико улица у Београду и више градова у Србији и Републици Српској. Неустрашиви војник на одслужењу војног рока Стојадин Мирковић је и поред наређења мајора Тепића да напусти транспортер, остао као добровољац и нишанџија на борбеном возилу, свесно жртвујући живот, за шта је 1999. године одликован Орденом за заслуге у одбрани одбране и безбедности. За испољено јунаштво Српска православна црква одликовала је Орденом Светог Саве трећег степена.
 
У уметничком програму посвећеном обележавању 25. година од њихове јуначке погибије учествовали су Вокални октет „Смиље“, КУД „Петрова гора Кордун“, глумац Милорад Капор, гуслари Петар Шишовић и Петар Ђорђевић. 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА