04.11.2016

У Дому Војске одржан традиционални Музички фестивал слепих и слабовидих



Пред више од 200 посетилаца вечерас је у Свечаној сали Дома Војске одржан 24. Музички фестивал слепих и слабовидих уметника Србије, у организацији Градске организације слепих Београда.
 
Бранка Бркић, секретар Савеза слепих Србије у свом обраћању је посебно нагласила да се овај музички фестивал одржава у години када Савез обележава 70 година постојања и рада и да је циљ манифестације афирмација слепих и слабовидих уметника.
 
У име Градске организације слепих Београда госте је поздравио потпредседник Петар  Врањковић, а након његовог излагања присутнима се обратио Драгомир Петронијевић, члан Градског већа града Београда, задужен за социјалну политику.
 
Све учеснике такмичарског дела програма пратио је Народни ансамбл РТС-а, под управом Синише Вићентијевића. Поред забавних песама и бисера народне музике попут: „Ој, голубе, мој голубе“, „Љубав ми срце мори“, „Мој Драгане“, „Оф, Јано, Јано“... низали су се и инструментали: „Уранус“ Питера Грина, „Кадиз“ Исака Албениза, „Жетелачко коло“, „Ракино коло“...
 
Тежак задатак да прогласе најбоље учеснике, припао је члановима жирија, који су ове године чинили: Предраг Стојковић – најмлађи члан групе “Легенде“, клавијатуриста у групи, иначе професор музике, хармоније и контрапункта и музичких облика; Јасмина Трумбеташ Петровић – првакиња Опере Народног позоришта у Београду; Марко Булат – познати естрадни уметник; Данка Стојиљковић – соло певачица и чланица ансамбла „Коло“ и Ненад Поповић – музички уредник Радио Београда.
 
Прво место у категорији „вокални инструменталиста забавне музике“ освојио је Жељко Гордић, а друго место Лука Јоксимовић; за најбољег у категорији „инструментални интерпретатор“ проглашен је Мирко Ђукић, а као други пласирао се Дејан Милојевић. За вицешампиона вечери у категорији „најбољи народни певач“ проглашена је Мирјани Вујић, док је победу однео Стеван Радуловић.
 
Победницима је дипломе уручила Јелена Стојановић, потпредседница Савеза слепих Србије, која је ову прилику такође искористила да се посебно захвали свим установама које су помогле реализацију свечаности: Министарству одбране; Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Скупштини града Београда; Дому Војске Србије; Радио телевизији Србије; Радио Београду 1; радио Београду 202; Студију Б; Радију С; С медија порталу и Интернет радију Снага народа.
 
Захвалнице за подршку 24. Музичком фестивалу Савеза слепих Србије уручене су Дому Војске Србије, у чије име је признање примио директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин; Народном ансамблу РТС-а – захвалницу је примио Синиша Вићентијевић; затим члановима жирија и водитељима концерта – новинарима РТС-а: Биљани Вранеш и Зорану Станојевићу.
 
Додатан музички ужитак свима који су испратили вечерашње такмичење, својим извођењем су приредили Данка Стојиљковић и Марко Булат.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА