17.11.2016

Промоција књиге "Карактер ратова за разбијање Југославије"



Издање Београдског форума за свет равноправних, књига ,,Карактер ратова за разбијање Југославије'', аутора генерала у пензији проф. др Радована Радиновића данас је пред бројном публиком промовисано у Свечаној сали београдског Дома Војске.

О књизи, недавно награђеној престижном наградом „Сребрни витез“,  за коју се у најави могло чути да нуди одговор на контроверзно питање -  зашто је, по други пут у једном веку, дошло до краха државе Јужних Словена и чије су „заслуге“, а чије одговорности за поновно разбијање Југославије, осим аутора, говорили су генерал у пензији проф. др Бранко Крга, уредник уздања др Станислав Стојановић и генерал у пензији Драган Паскаш, док је директор Медија центра "Одбрана" пуковник Стевица Карапанџин, искористио прилику да уз речи добродошлице представи делатност установе и у неколико реченица препоручи књигу ,,Карактер ратова за разбијање Југославије'' као светионик и незаобилазно сведочење трагања за истином о догађајима на нашим просторима који су довели до распада државе.

Бивши начелниг Генералштаба Војске Србије, генерал у пензији Бранко Крга истакао је да је много књига написано о разбијању Југославије, али да је Радиновићево дело посебно садржајно и „историјски корисно“, па га је стручна јавност жељно очекивала, поготово имајући у виду ауторов добро знани методолошки приступ и обимну грађу коју је користио.

Крга је изнео и свој став о најважнијим чињеницама које су допринеле „разбијању једне земље“, и у том контексту споменуо ондашња политичка и геостратегијска кретања у нашој земљи али и у окружењу, ситуацију у Совјетском Савезу и наглој експанзији неолибералног концепта западне демократије.

– Србија није желела рат, јер земља која планира оружани сукоб, по логици ствари, детаљно припрема војску у дужем временском периоду, а то код нас није био случај, а ЈНА је била под савезном командом. И друго, онај ко жели рат, он убрзано проналази савезнике а и за то знамо да Београд није чинио, закључио је генерал Крга.

Да се књига бави живом и контраверзном темом ратова на нашим просторима, потврдио је и уредник уздања др Станислав Стојановић, који је публици додатно приближио историјски контекст догађаја описаних у књизи, али и потребу да таква „бриљантна анализа“ постоји као сведочанство времена.Он је подсетио да су стварни процеси разбијања Југославије и даље несумњиви изазов за озбиљна научна истраживања.

– Иако је ово дело генерала, ово није првенствено војно-стручна анализа оперативних стратегија ратовања у процесу растурања земље, већ пре свега покушај једног научног експерта за питања војне стратегије да да одговоре на нека суштинска друштвено-економска питања, рекао је уредник издања и додао да аутор нуди целовите одговоре на питање зашто је, по други пут у једном веку дошло до краха државе Јужних Словена.

Генерал у пензији Драган Паскаш осврнуо се на биографију аутора, како би показао да је реч о компетентном научнику за тему којом се бави у књизи.

Он је осим о околностима које су претходиле ратовима на просторима бивше државе, говорио и о позицијама народа који су је чинили и у том контексту оштро је одбио тезу по којој је Србија крива за распад заједничке државе, већ је сукобе у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини окарактерисао као унутрашње а не као рат за „велику Србију“, како покушава да се протури.

Не желећи да превише прича о књизи, „јер се већ доста доброг могло чути“, аутор, генерал у пензији проф. др Радован Радиновић захвалио је Министарству одбране и Медија центро „Одбрана“, на прилици да представи књигу на том месту.

У неколико реченица само је, говорећи о мотивацији да је напише, истакао да је сматрао да је неопходно да одговори на лаж, због које припада „оклеветаном народу који је одговоран за распад државе“.

– Срби нису криви за зло које се догодило, упркос кампањи неистина која је говорила другачије, и због које су многи људи завршили у хашком Трибуналу, како би се непостојећа кривица поткрепила – рекао је аутор, и као главни мотив за истраживање навео лични бунт због лажи о држави коју је одувек верно служио.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА