18.11.2016

Омаж концерт у част Франческа Паола Тостија



Поводом 170 од рођења и 100 година од смрти композитора Франческа Паола Тостија, Уметнички  ансамбл  Министарства одбране „Станислав Бинички“ и професор соло певања на Факултету музичке уметности, тенор Никола Китановски, организовали су у Свечаној сали Дома Војске Србије веома посећени омаж концерт.
 
Уз клавирску пратњу Миливоја Вељића наступили су тенори Љубомир Поповић и Вања Бисерчић, сопрани Ана Станковић, Мирјана Матић, Марија Чупоска, Ана Марчетић, Невена Ђоковић и Ивана Ристић и мецоспопран Мартина Кољеншић.
 
Публика је била у прилици да у одличној интерпретацији врсних уметника чује популарне мелодије међу којима и Segreto, Ideale, Penso, LaSerenata, Baciami и остале, углавном  романсе у којима доминирају љубав и романтика, истанчани укус и израз чежње и страсти.
 
Франческо Паоло Тости (1846–1916) више од педесет година био је присутан у музичком свету као композитор, диригент и професор певања. Највећи део музичког образовања стекао је у Италији, у родном граду Ортони, као и на конзерваторијуму у Напуљу. Његово име се, пре свега, везује за соло песме чија мелодија је једноставна и певљива, она је одраз сладуњаве сентименталности и открива уздахе и умор једне ере. Тостијеве песме одишу лакоћом и експресивношћу.

Његов стил, познат и као салонска музика, убрзо је постао популаран стил „Епохе напретка“ –Бел Епок. Тостијеве композиције су прикладно написане за глас, подстичући певача да у своју интерпретацију инкорпорира и елементе оперског стила. Стога, многи уметници који се уско стручно баве класичним италијанским репертоаром, изводе  и снимају његове песме. 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА