19.12.2016

Гостовање изложбе "Војвода Петар Бојовић - Знамења славе и части" у Чачку



Синоћ је у Народном музеју у Чачку отворена изложба „Војвода Петар Бојовић – Знамења славе и части“. Пето гостовање поставке (након Београда, Крагујевца и Ниша), у овој установи културе трајаће до 4. децембра 2017. године.
 
Гостима је, у име домаћина, добродошлицу пожелела директорка музеја – Делфина Рајић, а изложбу је отворио пуковник Стевица С. Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“, објаснивши у чему је, између осталог значај овог подухвата који су заједно приредили Генерални секретаријат председника РС, Народни музеј у Чачку и Медија центар „Одбрана“.
 
- Исправљање учињених неправди од пресудне је важности, не за сâмог Петра Бојовића, већ пре свега за све нас, јер од нашег односа према њему зависи какви ћемо сутра бити у вечности. Војвода Петар Бојовић, тај Божији дар српском народу, био је и остао идеал којем треба да тежи српски официр у свим временима. Али, он је и симбол једне велике и страдалничке генерације, при чему је једини с врха српске официрске елите на својој кожи осетио и "благодати” државе створене српском крвљу и српским победама. Драго ми је што из дана у дан расте број оних који стају у строј борбе, не само за обнову сећања, него и за отклањање неправди учињених војводи Петру Бојовићу, што и јесте наша мисија.
 
Свечаност је употпуњена наступом хора Средње музичке школе "Др Војислав Вучковић“ из Чачка, а након отварања посетиоце је кроз поставку водио Радивоје Бојовић, кустос Народног музеја у Чачку, посебно скрећући пажњу да је у питању најкомплетнија збирка одличја једног од четворице легендарних српских војвода.
 
- Ради се о целини која је јединствена и у европским оквирима. У њој су заступљена највиша српска и савезничка одликовања које је добио војвода Петар Бојовић, командант Прве армије и начелника Штаба Врховне команде у Првом светском рату. Војвода Бојовић је био одликован 41 пут, 25 пута српским и 16 пута највишим европским одликовањима.
 
Након гостовања у Чачку, изложба ће током јануара 2017. године бити отворена у Дому Војске Србије у Краљеву.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА