21.12.2016

Обележена 75. година од формирања Прве пролетерске бригаде



Савез удружења бораца народноослободилачког рата Србије (СУБНОР Србије) пригодним програмом у Свечаној сали београдског Дома Војске обележио је 75. годину од формирања Прве пролетерске бригаде у босанској вароши Рудо, 21. децембра 1941. године.
 
Након минута ћутања у част погинулих бораца Прве пролетерске, партизана у Другом светском рату и свих бораца палих у ослободилачким ратовима Србије, присутне је поздравио председник СУБНОР-а Душан Чукић подсетивши да ова организација окупља више од 130.000 чланова, потомака свих бораца који су 7. јула 1941. године кренули из Беле Цркве, па преко Руда, Сутјеске, Неретве, Козаре, редом ослобађали стратишта у Другом светском рату, долазећи до северних градова тадашње Југославије.
 
- То су потомци, поштоваоци свих оних који су се борили за самосталност и слободу наше домовине у тренуцима када смо били без разлога нападнути. Они који су 1941. године били у строју, у Руду, нису никада тражили било какве привилегије. Ни садашња генерација њихових наследника то не тражи. Поносни смо и задовољни што у последње две године посебно, наша држава на све начине покушава да помогне ову организацију, па је тако, између осталог, усвојено да 4. децембар буде Дан ветерана, као успомена, сећање и признање свима онима који су се деценијама на овим просторима борили за слободу, независност и за прави пут којим се Србија и српски народ посебно одликују.
 
Један од ретких још увек живих партизана из Прве пролетерске бригаде, борац за ослобођење Београда октобра 1944, Зденко Дупланчић, члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије, укратко је одржао историјски час о формирању и деловању бригаде родоначелница победоносне југословенске армије, која је својим снагама ослободила домовину, а у садејству са снагама антифашистичке коалице, допринела победи над фашистичком Немачком и њеним сателитима.
 
- На жалост, петоро бораца бригаде из првог строја у граду Руду, међу којима су наша другарица, народни херој Дана Милосављевић, Александра Перовић и Никола Јокић, из здравствених разлога нису данас са нама, рекао је Дупланчић на крају излагања, позвавши присутне да аплаузом поздраве присутну двојицу бораца из тог строја, Мирослава Војића и Албина Пиберника, који је дошао у саставу словеначке делегације.
 
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, поручио је да се данас сећамо генерације која је била на правој страни, захваљујући којој смо и ми постали део победничког и бољег света.
 
- Избришите заслуге генерације из Прве пролетерске, па видите шта нам је остало. Да није било њихове борбе, не би било ни нас данас. Да ли бисмо стајали овако поносни и сигурни? Да ли бисмо имали на кога да се ослонимо? Или бисмо стајали у ћошку историје погнуте главе, несигурни у будућност, јер нам преци нису оставили прошлост којом бисмо имали да се поносимо? Тог хладног дана у Руду, створена је будућност генерација које ће тек доћи. Деца која буду корачала за нама дужна су да памте од кога су и како дошла, дужна су да се ослоне на велику успомену предака. Данас се сећамо бољих и храбријих од нас. Њихова храброст и данас надахњује,  инспирише и упућује на пут којим бисмо и ми морали да корачамо.
 
Хор „Браћа Барух“ и Зоран Тутуновић на хармоници (члан Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“), наступили су у уметничком делу програма, изводећи чувене партизанске ратне песме.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА