14.02.2017

Знамења војводе Петра Бојовића у новосадском Дому војске



Данас је у Дому Војске Србије у Новом Саду отворена изложба „Војвода Петар Бојовић – Знамења славе и части“, коју заједно припређују Генерални секретаријат председника Републике Србије, Медија центар „Одбрана“ и Народни музеј Чачак.
 
Репрезентативну изложбу, чији је покровитељ председник Републике Србије, Томислав Николић, чини највећи број сачуваних одликовања једног од српских војвода. Циљ поставке је упознавање шире јавности са ликом и делом војводе Петра Бојовића, будући да је деценијама био неоправдано скрајнут на маргине историје, иако је један од наших највећих војсковођа, који је своју верност отаџбини и круни доказао у свим бојевима и биткама и сопственим животом осведочио да је лакше бити јунак у рату него у миру. До сада, изложбу су видели житељи престонице, Крагујевца, Ниша, Краљева. Чачка и Врања, а главни координатор гостовања у домовима војске је Медија центар „Одбрана“.
 
На почетку програма, у име домаћина, гостима је добродошлицу пожелео командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић.
 
Радивоје Бојовић, кустос Народног музеја Чачак и аутор изложбе, још једном је указао на значај свих експоната, а посебно одликовања, која су чекала пуних 56 година да би засијала на светлости дана и то захваљујући Кости Ракићу, који их је добио у аманет од војводиног сина Добросова и брижно чувао све до данас.
 
Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин, истако је да данас присуствујемо несумњиво важном историјском тренутку, у коме је „бесмртни војвода и мученик Петар Бојовић одлучно кренуо у још једну велику, небоземну операцију и наравно у победу – у пробој из заборава овде на земљи и у поднебесју, у даљем незадрживом наступању кроз вечност и гоњењу непријатеља.“
 
„Истражујући личност и дело војводе Петра Бојовића, 72 године након његове трагичне смрти, нужно је да се запитамо зашто је у нашој историографији толико запостављан. Данас знамо да је Петар Бојовић био велики родољуб, човек изузетних ратоводствених способности, који је предњачио у знању и образовању.
Био је војсковођа високих моралних начела, частан и достојанствен, прегалац који је још у родитељском дому изградио чврсте и непоколебљиве ставове. Зато на питање зашто је толико запостављан и на крају понижаван, није лако, али ни немогуће одговорити.
 
Нашем покољењу пружа се шанса да будемо достојни наследници славних предака из свих важнијих периода наше историје. То је могуће само ако се коначно вратимо себи и почнемо да исправљамо  тешке неправдe, јер се само тако можемо надати даљем историјском трајању. То подразумева и духовну и моралну обнову, на коју нас из вечности, из бесмртног ешелона позивају сви знаменити ратници нашег рода. У том сазвежђу једна од најсјајнијих звезда свакако је војвода Петар Бојовић“, поручио је пуковник Карапанџин.
 
Генерални секретар председника Републике Србије, Недељко Тењовић, направио је осврт на личност војводе Бојовића у којој су у сагласју са ратником бивствовали и духовник, писац, преводилац и породичан човек.
 
„И као што је Косовски бој, као један догађај и  један датум постао костур српске херојске вертикале којој смисао даје свесна жртва, тако су ослободилачки ратови у Србији с краја 19. и почетка 20. века исписали једну од најсветлијих биографија ратника, војника, војсковође, човека, рођеног под нашим небом. Довољно је подсетити да је пуних 46 година провео у ратној униформи, па да покушамо да схватимо величину подвига искреног, пожртвованог и добронамерног јунака какав је несумљиво био војвода Бојовић.
 
Када се подсетимо на само један део значајних догађаја, на датуме и личности, прилика је да застанемо и да се упитамо да ли се са довољно пажње и захвалности односимо према онима који су своје животе положили на олтар слободе и отаџбине. Њихова дела нас ћутке питају да ли смо доследни потомци својих јуначких предака.“
 
Рецитујући стихове Милутина Бојића из песме „Противници“, који гласе:
„Посмртном трубом прошлост своју реци,
Њом се надоји када те смутње сколе,
Поносан трпи јер ни твоји преци
Никада нису умели да моле.“
Недељко Тењовић је прогласио изложбу отвореном.
 
У уметничком делу програма наступили су драмски уметници Жељка Јелић, рецитујући такође песму Милутина Бојића „Плава гробница“ и Миодраг Петровић, са извођењем монолога поручника Тасића, из драме „Свети Георгије убија аждаху“ (Душана Ковачевића) и хор новосадске гимназије „Јован Јовановић Змај“.
 
Међу бројним званицама из система одбране били су: др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање; Зоран Јелушић, председник Скупштине града Новог Сада; Саша Вујић, председник Градског одбора Друштва српских домаћина и представници цркава и верских заједница.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА