15.06.2017

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“



Магазин одбрана број 278На­кон не­ко­ли­ко го­ди­на па­у­зе, у је­ди­ни­ца­ма и на по­ли­го­ни­ма Вој­ске Ср­би­је ре­а­ли­зу­је се обу­ка при­пад­ни­ка ре­зер­вног са­ста­ва рат­них је­ди­ни­ца. На те­ри­то­ри­ји це­ле Ср­би­је, „Пла­ве ко­вер­те” ко­је су са пр­вим јун­ским да­ни­ма при­сти­гле на адре­се вој­них об­ве­зни­ка иза­зва­ле су опреч­не ко­мен­та­ре јав­но­сти. Ода­зи­ва­ње по­зи­ву на вој­ну ве­жбу не­ки­ма је по­слу­жио као по­вод за де­ба­ту, а мно­ги су при­хва­ти­ли без окле­ва­ња из­вр­ша­ва­ње устав­не и за­кон­ске оба­ве­зе и при­ли­ку да се при­се­те ве­шти­на на­у­че­них то­ком вој­нич­ких да­на. Тра­гом при­че, еки­па ма­га­зи­на „Од­бра­на” об­и­шла је по­ли­го­не и је­ди­ни­це Вој­ске Ср­би­је и раз­го­ва­ра­ла са ста­ре­ши­на­ма ко­је из­во­де обу­ку и при­пад­ни­ци­ма ре­зер­вног са­ста­ва, а какви су њихови утисци можете прочитати у тексту „Војска другог ешелона“.

На страницaма овог бро­ја ма­га­зи­на „Од­бра­на” пре­но­си­мо и ис­ку­ства са де­се­то­днев­не Ко­манд­но-штаб­не ве­жбе „LO­GEX 17”, одржанe од 8. до 19. ма­ја у Ти­ра­ни, ко­ја је би­ла још јед­на при­ли­ка да при­пад­ни­ци ло­ги­стич­ког ка­дра у Вој­сци Ср­би­је по­ка­жу ви­сок ни­во про­фе­си­о­на­ли­зма и ин­тер­о­пе­ра­бил­но­сти у кон­ку­рен­ци­ји ко­ле­га ло­ги­сти­ча­ра из де­вет европ­ских зе­ма­ља.

Сликама и текстом испратили смо и вежбу Fal­con 2017, ко­ју су грч­ки и срп­ски спе­ци­јал­ци из­ве­ли од 21. до 31. ма­ја у Ни­шу. Њи­хо­ва са­рад­ња за­вр­ше­на је так­тич­ком ве­жбом са бој­ним га­ђа­њем „Па­до­бран­ски тим у пр­о­тив­по­бу­ње­нич­кој бор­би уз упо­тре­бу спе­ци­јал­ног де­сан­та”, о чему можете читати у оквиру рубрике „Одбрана“.

Репортажи са ме­мо­ри­јал­не 19. је­дри­ли­чар­ске ре­га­те „Зо­ран Ра­до­са­вље­вић”, ко­ја је одр­жа­на 27. и 28. ма­ја у Бе­о­гра­ду посветили смо странице нашег листа посвећене спорту. На два ре­гат­на по­ља, на Ду­на­ву и Са­ви, над­ме­та­ла се 71 по­са­да је­дри­ли­ца у кла­са­ма „ми­кро”, ду­жи­не 5,5 ме­та­ра, „кр­сташ”, ду­жи­не ви­ше од 5,5 ме­та­ра, „ла­сер” и „оп­ти­мист”, за де­ча­ке и де­вој­чи­це до 14 го­ди­на. На ово­го­ди­шњој „ре­га­ти са емо­ци­ја­ма” так­ми­чи­ло се ви­ше од 100 је­дри­ли­ча­ра. При­пад­ни­ци Реч­не фло­ти­ле обез­бе­ђи­ва­ли су ре­гат­но по­ље, ка­де­ти Вој­не ака­де­ми­је по­ма­га­ли су у ор­га­ни­за­ци­ји ре­га­те и так­ми­чи­ли се у окви­ру је­дри­ли­чар­ских по­са­да, док су при­пад­ни­ци РВ и ПВО на­ле­ти­ма хе­ли­коп­те­ра ти­па „га­зе­ла” на сим­бо­ли­чан на­чин озна­чи­ли по­че­так ре­га­те у знак се­ћа­ња на свог ко­ле­гу пи­ло­та ма­јо­ра Зо­ра­на Ра­до­са­вље­ви­ћа.

Ујед­но, у овом бро­ју до­но­си­мо ак­ту­ел­не кон­ку­р­се и огла­се, ко­ји ће би­ти под­јед­на­ко зна­чај­ни при­пад­ни­ци­ма у си­сте­му од­бра­не и гра­ђан­ству.
ТЕМА – Обука резервног састава Војске Србије: ВОЈСКА ДРУГОГ ЕШЕЛОНА
 
ОДБРАНА - Припадници Војске Србије на командно-штабној вежби
„LOGEX 17”: ВИСОК НИВО ИНТЕРОПЕРАБИЛНОСТИ
Вежба српских и грчких специјалаца – FALCON 2017:НАЈБОЉИ СА НАЈБОЉИМА
СПОРТ - Деветнаести једриличарски меморијал  „Зоран Радосављевић”: РЕГАТА СА ЕМОЦИЈАМА
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – 170
Права и дужности грађана у извршавању војне обавезе :РЕЗЕРВНИ САСТАВ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – 171
Војна академија : СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ ЗА САМОФИНАНСИРАЈУЋЕ СТУДЕНТЕ
 
„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.