27.06.2017

Промоција документарног филма „Сајмиште“



У свечаној сали Дома Војске Србије данас је организована промоција првог дела документарног филма „Сајмиште“, у продукцији београдског Музеја жртава геноцида.

О том остварењу, које ће, када буде завршено, трајати 88 минута, говорио је аутор, вд директора Музеја жртава геноцида, Вељко Ђурић Мишина.
–  Филм је требало да буде приказан премијерно, до краја године ,у Српској академији наука и уметности, у време изложбе о геноциду, која је, нажалост одложена, па ћемо трагати за новим термином – рекао је Ђурић и најавио да ће документарац чинити три целине: прва, о Европи и Југославији од 1939  до 1941. године, друга, о Независној држави Хрватској и трећа, о логору Старо сајмиште, првобитно за Јевреје, а касније за Србе и све остале.

Говорећи о Музеју, он је подсетио да та установа постоји већ десетак година и да су јој активности у сталном успону а да је тек  „тек чекају боље дана“, када ће, између осталог, и због знатног кадровског ојачања, прерасти у институт за истраживање геноцида.

– Прошле године Музеј је на Филозофском факултету организовао научни скуп о Милану Недићу, који је окупио десетак доктора историјских наука, са кога је штампан зборник радова, без претензија да дајемо коначни суд, већ само да дамо гледишта компетентних научника о једној о најконтроверзнијих личности српске историје – рекао је Ђурић.

Сарадници Музеја, Александар Стојановић и потпуковник др Далибор Денда, истраживач у одељењу за војну историју Института за стратегијска истраживања, посебно су се осврнули на Зборник текстова с научног скупа о Милану Недићу, представљајући садржај и ауторе али и занимљиве податке из Недићеве биографије.

Осим филмске пројекције и представљања активности Музеја жртава геноцида,  публици у београдском Дому Војске, данас су, о активностима Народног музеја „Топлице“ из Прокупља, који је припремио посебну изложбу поводом стогодишњице Топличког устанка, говорио директор те установе, историчар и виши кустос Дарко Жарић.