27.06.2017

Промоција књиге „Гусле наше свете“



„Српски род, поред многобројних чинилаца своје историјске државности, у својој традицији, укоријењеној у бурној прошлости и тешким временима, чувао је један инструмент који га је пратио и у вољи и невољи. Без њега ни  српско духовно наслеђе не би било онако како га историја памти, а  народ казује. Србин је кроз многе вјекове поносно  чувао и сачувао своје гусле“
- овим речима синоћ је у Свечаној сали Дома Војске Србије отпочело представљање  књиге Славка Јекнића „Гусле наше свете“, објављена под покровитељством Савеза гуслара Србије.
 
Књигу посвећену овом старом и за српску историју важном инстументу, представили су проф. др  Милован Бојић, новинар и публициста Милош Марковић, професор Славко Алексић и књижевник Драган Лакићевић.
 
Публика је била у прилици да ужива у епским песама, које су уз гусле певали Драшко Малиџан, Милан Мрдовић, Миломир Требјешанин и Саша Лакетић, али и да чује стихове посвећене гуслама, које је рецитовао глумац Миодраг Ракочевић. Уметнички део програма затворили су ученици Музичке школе „Мокрањац“, у којој је аутор књиге, Славко Јекнић,  професор на предмету гусле.
На крају промоције аутор је истакао да је у савременом добу, у којем  живимо, тешко сачувати традиционалне вредности, обележја живота и дух наших предака. Зато је књига „Гусле наше свете“ препорука свима који желе да сазнају податке о историји, традицији и култури епских песама, као и њиховим певачима и  гусларима.