30.06.2017

Отворена изложба „Векови Бача“



КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !

Изложба „Десет година Развојног пројекта интегративне заштите наслеђа – Векови Бача“, ауторке др Славице Вујовић, данас је свечано отворена у Великој галерији Дома Војске Србије.

Реч је о поставци иза које стоји Покрајински завод за заштиту споменика културе, Петроварадин, а која је настала уз подршку Галерије Матице српске, Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду, Центра за музеологију и херитологију Филозофског факултета у Београду, Фонда „Векови Бача“, и домаћина Медија центра „Одбрана“.

Отварајући изложбу, помоћница министра културе за међународне односе и европске интеграције у области културе, Асја Драча Мунтеан рекла је да је идентификација наслеђа и његово очување условљено свешћу о сопственој прошлости.

- У том смислу, веома је важно очувати наслеђе на начин да не буду угрожене поједине вредности али и улагати напоре за његову рехабилитацију, рекла је помоћница министра културе и додала да је сачувано наслеђе с територије Бача веома вредно и сведочи о животу и трајању од најмање осам миленијума.

Она је потврдила да изложба даје увид у претходне напоре Завода на конзервацији споменичког наслеђа општине Бач и резултате достигнуте последњих десет година, колико траје овај пројекат.

Ауторка изложбе др Славица Вујовић, конзерваторка из Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин, подсетила је да је поставка настала прошле године, у оквиру обелезевања 65 година оснивања Завода.

- Била.је то сјајна прилика да исприцамо причу о трајању и континуитету а истовремено и о другом приступу генерације конзерватора који су, уствари, хтели да покажу како разумеју нову улогу наслеђа у друштву - рекла је ауторка најављујући стручно и ауторско вођење кроз изложбу, након церемоније отварања.  

Начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране капетан бојног брода Петар Бошковић, истакао је да је Дом Војске Србије здање у коме се култура, такорећи, свакодневно слави и који преставља праву ризницу уметничког блага.

- Медија центар "Одбрана" и Управа за односе с јавношћу Министарства одбране, имају исту мисију као Покрајински завод, а то је промовисање културног наслеђа кроз издавачку и изложбену делатност - рекао је Бошковић и додао да нам је посебно задовољство шта имамо прилику да допринесемо ширењу знања у овом регионалном пројекту, који свим страним институцијама може послужити као пример како се чува и користи културно наслеђе.

Изложба, о којој је говорио и заменик председника Покрајинског савета за културу Небојша Кузмановић, посредством богато илустрованих паноа и артефаката, јавности представља свеобухватни приступ очувању и коришћењу културног наслеђа, открића, постигнуте резултате и доприносе.

„Векови Бача“ је протеклих десет година вођен као успешан регионални пројекат развоја базираног на вредновању културног наслеђа и његовој конзервацији, спајајући културу са науком, уметношћу, економијом, екологијом и политиком  и уважавајући специфичност сваког од наведених сегмената.

Поставка представља и редак и вредан археолошки материјал са простора Тврђаве Бач и Фрањевачког самостана,  а у пратећем програму предвиђено је одржавање тематских форума и дечје радионице.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА