30.08.2017

Изложба „Читање линије“ од данас пред грађанима Чачка



Данас је у Народном музеју Чачак отворена изложба графика „Читање линије“, из Уметничке збирке Дома Војске Србије.  Добродошлицу гостима пожелела је директорка музеја, Делфина Рајић, истичући да је ова изложба по садржини и квалитету једна од најбољих која је гостовала у Чачку.

Присутне је поздравио помоћник градоначелника Чачка, Владан Николић који је честитајући 65 година рада Народног музеја Чачак, рекао да су радници ове установе својом креативношћу и посвећеношћу успели да на прави начин сачувају и представе историју овог краја.

У име Медија центра „Одбрана“ обратила се начелница Одељења за заједничке послове – потпуковник Биљана Пашић, која је нагласила да ове две установе културе имају дугогодишњу успешну сарадњу која је резултирала изложбама у галеријском простору Дома Војске Србије, те да је ово први пут да се нека од изложби из богате уметничке збирке Дома излаже пред грађанима Чачка.  
 
 
Поставку која ће трајати до 30. септембра 2017. године чине радови Бранка Шотре, послератног оснивача и утемељивача изложбене делатности Дома Војске Србије, затим Ђорђа Андрејевића Куна, Мерсада Бербера, Лазара Вујаклије, Емила Драгуља, Сафета Зеца, Александара Луковића, Бранка Миљуша, Франца Михелича и многих других.

 
Проглашавајући изложбу отвореном, начелница Галерије Дома ВС, виши кустос Јелена Кнежевић поручила је да је „изложба својеврстан увид у развој графичке уметности педесетих, шездесетих и седамдесетих година 20. века на тлу Југославије, уз стављање акцента на неколико аутора који се сматрају репрезентима српске уметности новијег доба.“