19.09.2017

Манифестација "Дани Српске у Србији", концерт хора "Србадија"



Синоћ је у Дому Војске Србије под диригентским палицама др Јелене Милићевић Тракиловић и др Десанке Тракиловић одржан концерт хора „Србадија“ из Бијељине. Овај концерт део је манифестације „Дани Српске у Србији“, која ће трајати до 21. септембра и обухвата четрдесетак догађаја у 20 градова широм Србије.

Хор „Србадија“ основан је 1899. године, а после прекида након Другог светског рата, обновљен је 1992. године, од када поред певања на светим литургијама наступа на многобројним међународним фестивалима и такмичењима.
„Србадија“ је добитник низа признања међу којима се истичу одличја Српске православне цркве – ордени Светог Саве II и III степена и орден Његоша I реда, којим их је одликовао председник Републике Српске поводом 110. године од оснивања хора. На светској ранг листи хорова „Србадија“ заузима 16. место у категорији традиционалне музике и 105. место на укупној ранг листи, због чега представља најбоље рангирани хор из Републике Српске и региона.

Део репертоара изведеног у Дому Војске чиниле су песме са Косова, сплет руских и украјинских народних песама, „Милост мира“ и „Кондак Пресветој Богородици“ (М. Говедарица), „Завјет“ (М. Матовић), „Српкиња“ (И. Бајић), „Ово је Србија“, „Тамо далеко“.

Део тонског записа концерта можете преузети ОВДЕ.