24.11.2017

Представа „Солунци говоре“ у Дому Војске



Драмски текст „Солунци говоре”, Антонија Ђурића, у режији Цисане Мурусидзе и извођењу младих глумаца Академије уметности из Београда и Бањалуке изведен  је вечерас у препуној сали Дома Војске Србије. Реч је о једној од ретких представа које, покрећући најдубље емоције и враћајући нас нашим коренима, никога не оставља равнодушном.

Седамдесетих година прошлог века Ђурић је у листу „Политика експрес“ сабрао сведочења старих ратника и објавио фељтон у наставцима „Солунци говоре“, а које је редитељка Мурусидзе први пут сценски уобличила 1981. године на сцени Народног позоришта.

У новијој верзији редитељка Мурисидзе направила је ново сценско остварење додајући у обради видео инсерте као пројекције у представи у којима је презентовала ратни проглас регента Србије Александра Карађорђевића од 29. јула 1914. као и његову заповест од 6. јула 1925.

Публика је у Дому Војске Србије имала прилику да види, вешто уклопљен у драматургију и видео запис прогласа Црногорцима, Краља Николе Петровића, који наређује да се не сме дозволити да српска војска буде нападнута с бока, затим видео запис говора мајора Гавриловића и многу другу историјску тонску документацију.

Драмска представа „Солунци говоре“ урађена је поводом 100. годишњице Првог светског рата у продукцији Академије уметности из Бања Луке и Академије уметности из Београда, под покровитељством председника Републике Србије и Републике Српске, а извођена је са патријаршијским благословом Патријарха српског господина Иринеја.