29.11.2017

Представљена књига "Записи из пурпурног времена"



У Дому Војске представљена је књига „Записи из пурпурног времена“, мемоарско-публицистичко дело пуковника у пензији Бранка Косића, којим су отргнути од заборава дани „борбе за очување Републике Српске и њене војске“.

О књизи су веома иснпиративно и надахнуто говорили рецензенти пуковник др Недељко Попара и историчар др Мирољуб Васић, док је своје утиске о прочитаној књизи и догађајима које аутор описује, бројним љубитељима књиге драматично пренео и редитељ Миле Томчић. На крају, аутор је, захваљујући свима на подршци у издавању тог самиздата, посвећеног најближим рођацима погинулим у вихору рата, још једном нагласио да истина о времену између 1992. и 1995. године када је уништена БиХ, али и рођена нова српска држава Република Српска, кад тада мора бити позната.

 У 34 истините приче, сведочанства о том времену, аутор је дао потресне доказе да српски народ није хтео сукобе и поделе, али да их, вољом светских моћника, није могао избећи. Његови ликови из народа, официри и војници Војске Републике Српске, у сваком тренутку хумани према противнику, били су заустављени на пола корака, изненађени пред својим вековним огњиштем приморани на одбрану од насилника који су разарали заједнички живот, У држави која је због безбројних различитости и супротстављених интереса, сликовито представљана као леопардова кожа, рат је разорио све чега се дохватио. Новостворена Република Српска остала је, на крају, израз свеопште националне жеље да се опстане на простору на коме се одвајкада живело. За то су многи у Републици Српској дали своје животе и зато је, њима у спомен, написана и ова књига, нагласио је аутор.     
photoФОТО ГАЛЕРИЈА