07.12.2017

Академија „Колубарска битка – од амбиса до тријумфа“ у Дому Војске Србије



Академија „Колубарска битка – од амбиса до тријумфа“, у организацији удружења „Србски Светионик“ одржана је вечерас у Свечаној сали Дома Војске Србије у Београду.

Идеја организатора је да овим догађајем сачувају сећање на војнике Краљевине Србије, коју су својом жртвом у јесен 1914. године одбранили отаџбину и народ.

У свечаној академији учествовали су историчар Милосав Недић, етно стваралац и здравичар шумадијског краја Драгиша Симић из Мионице, публициста и глумац који је вечерас оживео лик Живојина Мишића – Мића Живојиновић, Милан Чучковић из удружења „Србски Светионик“, ансамбл Косовски Божури, Милош Богдановић који је рецитовао песму „Србски син Мишић Живојин“, Милан Ковачевић гуслар и рецитатори Синиша Рудан и Јелена Поповић.
 
После Химне Србије, у изведби Милице Бараћ, присутнима се у име организатора обратио Милан Чучковић који је говорио о активностима Удружења и најавио четврти Колубарски марш.
 
Потом је Драгиша Симић казивао здравицу српског домаћина о српској традицији, да би затим наступио Ансамбл Ратислав Благојевић и Гледанице који је извео композицију „Ово је Србија“.
 
Историчар  Милосав Недић је у сегментима говорио о Колубарској бици.

- После два балканска, исцрпљујућа рата, Србији се не случајно намеће Први светски рат у најнеповољнијем тренутку за њу. Без материјалне спреме, без артиљеријске муниције, без пушака, објашњава историчар и додаје да је Колубарска битка најважнији окршај српске и аустро-угарске војске у Првом светском рату, која је јединствена по томе да је војска којој је био предвиђен потпуни слом прешла у контранапад и остварила убедљиву победу.

У паузама казивања о Колубарској бици наступили су Милан Ковачевић који је на гуслама отпевао песму о Великом рату, а потом су Косовски Божури извели песме „Тамо далеко“ и „Видовдан“.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА