25.12.2017

Промоција књиге „Континуитет Хладног рата“



Промоција књиге Континуитет Хладног ратаУ Свечаној сали Дома Војске Србије данас је представљена нова књига др Срђе Трифковића „Континуитет Хладног рата – међународни односи почетком 21 века“, у издању „Геополитике“.

О књизи су говорили рецензенти проф. др Ненад Кецмановић и проф. др Миломир Степић, Слободан Ерић у име издавача и аутор.

Према речима професора Кецмановића, ауторова промптна реаговања, анализе, коментари и есеји о овом значајном догађају на глобалној политичкој сцени представљају узор познавања политичке теорије историјског контекста, изврсне обавештености, јасног става и лепог стила.

- Књига је невелика по обиму али амбициозна по томе што је епохалне промене у светској политици, на размеђу два миленијума, аутор успео да ухвати у неколико критичних тачака, појаснио је Кесмановић.

Професор Степић истакао је да је данас све мање истраживача у друштвеним наукама који су способни да одмах препознају појаву и њене узроке.

Промоција књиге Континуитет Хладног рата- Способних да јој дају адекватно име, да проуче процес док је још у текућем стању и да укажу на његове могуће последице не чекајући такозвану историјску дистанцу после које постане свима све јасно, али буде касно. Срђа Трифковић  један је од тих „последњих мохиканаца“, рекао је Степић.

Слободан Ерић је присутнима на промоцији говорио о најновијој Трифковићевој књизи, али и о осталим његовим делима говорећи да су у скоро свим главна тема међународни односи. Ерић сматра да је аутор несумњиво један од најбољих познавалаца савремених међународних односа, не само код нас него и у свету, и да, нажалост, у нашој академској јавности није довољно вреднован његов научни допринос.

Аутор књиге „Континуитет Хладног рата – међународни односи почетком 21 века“ констатује да су савремени геополитички процеси хронично нестабилни, непредвидиви и суочени са опасношћу од неконтролисане ескалације са далекосежним последицама. Хладни рат се наставља, али сада са додатним актерима, иновираним инструментима, ширим територијалним оквирима и опаснијим последицама.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА