16.01.2018

Промовисана књига "Напред у отаџбину- пробој Солунског фронта"



У Свечаној сали Дома Војске Србије данас је одржана промоција књиге „Напред у отаџбину – пробој Солунског фронта“, аутора Жике Живуловића Серафима, коју су представили Медија центар „Одбрана“ и издавачка кућа „Интерпрес“.

Реч је о првом у низу догађаја у оквиру обележавања великог јубилеја века од пробоја Солунског фронта 1918. године, који ће у години пред нама бити обележен различитим културним и историјским садржајима.

Књига сагледава епоху Првог светског рата кроз призму књижевне и историјске равнотеже, а пре скоро тридесет година доживела је највећи читалачки успех, иако су се историчари и књижевници према овој књизи понашали индиферентно.
Говорећи о значају дела, домаћин и један од рецензената директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин истакао је да се, у годинама када обележавамо стогодишњицу рата, у жижу интересовања враћају многе велике личности из тог периода, од којих су неке увек биле ту међу нама, неке смо заборавили, а великог броја се, услед сплета историјских околности, нисмо ни сећали или смо их намерно и незналачки запостављали.

- У овој књизи, аутор не само што само изузетним приповедачким стилом, хронолошки, описује многе значајне догађаје, битке, занимљивости и анегдоте, почев од боравка српске војске на Крфу 1916. па до ослобођења Београда 1918. године, већ непрекидно помиње и велики број непосредних учесника, условно речено малих и непознатих људи, војника, подофицра и нижих официра, па су многи сазнали детаље о својим прецима управо из редова овог дела – нагласио је директор Медија центра „Одбрана“ додајући да је то од посебног значаја данас када више нема живих учесника и сведока Великог рата.

Према речима пуковника Карапанџина, са временске дистанце од једног века, од непроцењивог значаја је исправно разматрање питања која се односе на Први светски рат, а начин како се будемо односили према њему кроз наредна столећа, предстваљаће темеље једног новог правилног односа.

На данашњој промоцији окупљенима су се обратили и Милован Витезовић, књижевник, Радован Калабић, књижевник и Мирко Мркић Острошки, издавач, а одломке из књиге казивала је драмска уметница Биљана Ђуровић.

Жика Живуловић Серафим, новинар, публициста и књижевник рођен је 1925. у Мирову подножју Ртња. Од 1958. године радио је у листу „Политика“, у коме је све до пензије, објављивао своје репортаже. Неуморан у писању, објавио је око три хиљаде репортажа, три књиге хуморески, комедије које су извођене у југословенским позориштима, а бавио се и историјом Србије 19. и 20. века и из те области објавио је 36 фељтона и неколико књига. Умро је у Београду 2001. године у 77. години живота.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА