23.01.2018

Свечани пријем поводом Дана Медија центра "Одбрана"



У Дому Војске Србије данас је поводом предстојећег Дана Медија центра „Одбрана“ приређен је пријем за сараднике истоименог магазина као и садашње и бивше запослене који су својим радом допринели традицији и успреху те установе.

Поздрављајући присутне, директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица С. Карапанџин истакао је да се кућа на чијем је челу у години за нама настојала да буде достојан чувар традиције часописа „Ратник“.

–Објавили смо у прошлој години 23 броја магазина „Одбрана“, медијски смо испратили у просеку четири догађаја дневно, реализовали 115 службених путовања ван гарнизона, објавили 135 књига и часописа, израдили 400 графичких решења за 125 догађаја, а у Дому Војске Србије реализовано је 359 догађаја , рекао је пуковник Карапанџин представљајући постигнуте резултате куће на чијем је челу.

Према његовим речима, пре три године посета Дому Војске Србије у Београду на годишњем нивоу била је 60 хиљада, пре две године 80 хиљада, а у 2017. години рекордних 90 хиљада. Највећи број тих посетилаца, наводи он, обилазили су поставке у Галерији Дома, али и друге садржаје, попут књижевних вечери.

–Колектив Медија центра „Одбране“ чине професионалци, људи у потпуности предани послу, који истрајно, из године у годину раде на остваривању тако важне везе војске и народа. Вођени кључним граничницима нашег битисања, часописом „Ратник“, као идејним исходиштем војне писане речи и тако важне, и преко потребне, војне мисли и Ратничким домом као вредносним упориштем, живим спомеником српске ратне славе, сваки дан улажемо у реафирмацију места и улоге ове установе  и тиме, између осталог, дајемо допринос и духовној и моралној обнови наше војске, рекао је директор Медија центра „Одбрана“, истакавши настојање да Дом Војске Србије поново буде дом свих припадника Војске Србије.

Он је истакао да нова едиција „Ратник“ има за циљ да сакупи и сачува наша савремена ратна искуства и повежу са искуствима предака како би та целина успоставила континуитет српске војне мисли.

У претходној години Медија центар „Одбрана“ успео је да одговори свим захтевима који су пред њега постављани. О тим постигнућима данас не би било могуће говорити без помоћи многобројних сарадника којима се данас та кућа одужила захвалницама и Плакетама.

Директор Медија центра „Одбрана“ уручио је захвалнице сарадницима који су говорили на тематским трибинама које су први пут одржане на штанду Министарства одбрене и Војске Србије на 62. Међународном сајму књига, а које су имале за циљ да дају одговре на актуелна безбедносна и национална питања. Међу говорницима су били помоћник министра за политику одбране генерал-мајор Милан Мојсиловић, в.д. помоћника министра спољних послова амбасадору Бранимиру Филиповићу, начелнику Управе за обавезе одбране пуковнику Драгану Котарлићу и многим другим сарадницима без чијег учешћа трибине не би на тако студиозан начин обрадиле горућа питања данашњице.

Захвалнице су, такође, уручене установама, институцијама и истакнутим појединцима који су у години за нама помогли реализацију бројних културних садржаја. Овогодишњи добитници Плакета Медија центра „Одбрана“ су Мирјана Лукић из „Београдског Сајма“ и Никола Ергег из „ННС система“.

Данашња свечаност била је прилика да се истакнутим припадницима Медија центра „Одбране“ уруче стимулативне мере за постигнуте резултате у години која је за нама.

Војне спомен-медаље за ревносну службу у Министарству одбране и Војсци Србије уручене су заменику главног уредника капетану Александру Петровићу и војном службенику Александру Радуловићу, док су војне спомен-медаље за изузетне резултате у војној служби отишле у руке заставника Небојше Милетића и војне службеницеДрагане Марковић.
Том приликом, уручени су и поклони колегиницама Катарини Симоничић и Ани Ђекић,  које су у години за нама отишле из састава Медија центра „Одбрана“.

Медија центар „Одбрана“ традиционално обележава 24. јануар у знак сећања на почетке војне штампарије у Србији које сежу 139 година у прошлост, када је објављено прво званично гласило војске Србије – „Ратник“. Реч је о часопису који је покренуо генералштабни потпуковник Јован Мишковић, министар војни, потоњи генерал и начелник Главног генералштаба,који је у наредби о покретању „Ратника“ написао да је „војска без свога листа као човек без говора”.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА