30.01.2018

Промовисана књига "Легет 1914"



У Дому Војске јавности је представљена књига Слободана Лазаревића „Легет 1914.“ у издању Универзитета Мегатренд. Промоцији књиге су поред многобројних љубитеља књиге, посебно оне с историјском и националном тематиком, присуствовали државни секретар у Министарству за културу и информисање Александар Гајовић, Никола Шајиновић и Петар Шкундрић. 
 
 О књизи у којој је документарно и публицистички описано драматично форсирање Саве које је у Срему, крај места Легет 6. септембра 1914. године извршила Тимочка дивизија српске војске говорили су, проф. др Драган Никодијевић у име издавача, као и историчари проф. др Милоје Пршић и проф. др Предраг Марковић и аутор.
          
  После величанствене српске победе на Церу, савезници су од Србије затражили да њена војска пређе Саву и настави гоњење аустроугарске војске. Српска влада је прихватила захтев савезника и послала недовољно спремну Тимочку дивизију преко Саве. На другој обали, међутим, нису били остаци разбијене аустроугарске војске, већ неколико њених дивизија стационираних у Срему. Од седам хиљада бораца Тимочке дивизије спасило се свега 500. Био је то највећи пораз српске војске до тада. Неприпремљени, недовољно информисани о стању на другој обали српски војници су јуришали да далеко надмоћније аустроугарске снаге. Иако жртве нису биле узалудне, јер је успорен аустроугарски продор ка Русији, подвиг српске војске остао је незаслужено заборављен од историје и савременика.

 У књизи „легет 1914.“ у три целине детаљно су дате политичке околности које су претходиле безуспешној офанзиви и форсирању Саве, као и сам ток трагичне битке. Због тога дело Слободана Лазаревића представља значајно сведочанство о једном од највећих пораза, али и моралних победа српске војске у Првом светском рату, која је зарад савезничких интереса, на олтар слободе подарила и више него што је смела.
 











 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА