31.01.2018

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“



Novi broj magazina odbrana 292Ср­би тре­ба да очу­ва­ју сво­ју вој­ну не­у­трал­ност, да те­же ин­те­гра­ци­ја­ма, али не по це­ну од­ри­ца­ња од кључ­них др­жав­них и на­ци­о­нал­них ин­те­ре­са, да очу­ва­ју та­пи­ју на сво­ју ју­жну по­кра­ји­ну и да те­же опо­рав­ку свог кул­тур­ног и на­ци­о­нал­ног би­ћа од све­га што је из­гу­бље­но то­ком ју­го­сло­вен­ске епо­пе­је. По­сле кал­ва­ри­ја до­жи­вље­них у 20. ве­ку, срп­ски на­род је опет на по­чет­ку, иа­ко ни­је кло­нуо оно­ли­ко ко­ли­ко би не­ко спо­ља то же­лео или ства­рао ути­сак, сма­тра др Ср­ђа Триф­ко­вић, исто­ри­чар, по­ли­ти­ко­лог и пу­бли­ци­ста. У ин­тер­вјуу за „Од­бра­ну” он го­во­ри о гло­бал­ном по­ли­тич­ком кон­тек­сту у ко­ме оп­ста­је Ср­би­ја и срп­ски на­род и при­ли­ка­ма ко­је тре­ба пру­жи­ти ге­не­ра­ци­ја­ма ко­је до­ла­зе. Тема новог броја војног магазина бави се пројектом реконструкције комплекса Војне академије. Према речима надлежних, кадети ће почетком следеће године имати услове за живот и рад попут њихових колега у најразвијенијим земљама света.
Пажњи читалаца препоручујемо при­чу о Тре­ћој бри­га­ди Коп­не­не вој­ске и ње­ним при­пад­ни­ци­ма ко­ји, иа­ко су ло­ци­ра­ни у че­ти­ри гра­да, функ­ци­о­ни­шу као је­дан. Они су об­у­че­ни и мо­ти­ви­са­ни да из­вр­ша­ва­ју за­дат­ке у све три ми­си­је Вој­ске – обез­бе­ђу­ју ад­ми­ни­стра­тив­ну ли­ни­ју с Ау­то­ном­ном По­кра­ји­ном Ко­со­во и Ме­то­хи­ја, кон­тро­ли­шу Коп­не­ну зо­ну без­бед­но­сти, по­ма­жу ци­вил­ном ста­нов­ни­штву у са­ни­ра­њу по­сле­ди­ца при­род­них не­по­го­да и уче­ству­ју у мул­ти­на­ци­о­нал­ним опе­ра­ци­ја­ма Ује­ди­ње­них на­ци­ја.
 
У ФОКУСУ – Дан Медија центра „Одбрана”:
ИСТИНА И ОДГОВОРНОСТ
 
ТЕМА – Реконструкција војног комплекса „Генерал Јован Мишковић”:
ЗУБ ВРЕМЕНА УРАДИО СВОЈЕ
 
ДОГАЂАЈИ – Пливање за часни крст:
ДУХОВНОСТ И БОРБЕНОСТ НА ДЕЛУ
           
ИНТЕРВЈУ – Др Срђа Трифковић, историчар, политиколог, публициста:
СНАЖНИЈИ СМО НЕГО ШТО ИЗГЛЕДА
 
ОДБРАНА – Трећа бригада Копнене Војске:
ОБУЧЕНИ И МОТИВИСАНИ
 
Интерактивна настава на војној академији:
БЕЗБЕДНОСНИ ЛАВИРИНТИ МОДЕРНОГ РАТОВАЊА
 
Институт за стратегијска истраживања у новом организационом окружењу:
ЈАЧАЊЕ ИСТРАЖИВАЧКОГ КРЕДИБИЛИТЕТА
 
Ронхопатија и слип анеја:
ПРОБЛЕМИ С ДИСАЊЕМ СУ РЕШИВИ
 
ДРУШТВО – Обновљиви извори енергије
СНАГА СУНЦА И ВЕТРА
 
СВЕТ – Међународна трговина наоружањем:
ВРХУНАЦ ОД ВРЕМЕНА ХЛАДНОГ РАТА
 
ФЕЉТОН – Великани српске војне хирургије (2)
ЖЕСТОКИ КРИТИЧАР
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – АРСЕНАЛ 107
САВРЕМЕНО НАОРУЖАЊЕ КОД НАС И У СВЕТУ
 
„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.