20.03.2018

Промовисана књига "Дневник из 1914"



У Свечаној сали Дома Војске Србије данас је представљено ново издање Медија центра „Одбрана“- „Дневник из 1914“, Душана Стефановића, чији је приређивач и аутор уводне студије проф. др Александар Животић.
Реч је, наиме, о дневнику српског министра војног, пуковника, а касније и дивизијског генерала Душана П. Стефановића, који је данас значајан историјски извор, имајући у виду да је, из перспективе човека, у том тренутку на значајном положају, из дана у дан приказан Велики рат од самог његовог почетка.
Уз приређивача др Животића, на данашњој промоцији говорили су и уредник књиге мр Снежана Ђокић, рецензент дела академик проф. др Љубодраг Димић, као потпуковник доцент др Далибор Денда из Института за стратегијска истраживања.
Потпуковник др Денда је истакао да је реч о вредном историјском извору који је Медија центар „Одбрана“ јасности представио у годинама обележавања значајног јубилеја стогодишњице од завршетка Великог рата. Захваљујући подацима који су дати у том делу, додао је он, може се утврдити, између осталог, и тачан број људи који је Србија успела да мобилише у читавом периоду рата, као и имати увид у преглед наоружања, стања пешадијске и артиљеријске муниције, али и стећи увид о подацима о којима се мало зна, а то је и производња брдске муниције у војно-техничком заводу у Крагујевцу, односно о доприносу српске ратне привреде у том периоду наше историје.
Академик проф. др Љубодраг Димић, осврнувши се на значај овог дела, посебно је указао на издавачки подухват Медија центра „Одбрана“ када је реч о овом амбициозном делу, указујући да је у суштини реч о студиозном сагледавању ратне стварности и историјском путоказу за тумачење историје током ратних година Великог рата, али регистар проблема са којима се у том периоду суочавао српски војни врх.
Приређивач и аутор уводне студије Проф. др Животић истакао је да је реч о веома захтевном издавачком подухвату, јер је овај дневник, који је још тридесетих година прошлог века био спреман за објављивање из политичких разлога остао непознат читалачкој публици, све до данас када је Медија центар „Одбрана“, на неки начин, исправио једну грешку из прошлости објавивши важан историјски извор, сачувавши га на тај начин од заборава.