29.03.2018

Разговори о здрављу



Вечерас је у Дому Војске Србије одржана трибина са веома актуелном темом – како живети здравије, заштитити своје и здравље  својих блилжњих. Трибину је испред организатора, Београдског центра нових визија, отворила Донка Петровић, председник ове организације.
 
„Идеја је била да видимо начине како да заштитимо своје здравље. Захваљујем се Дому Војске Србије, и изузетно професионалном особљу Медија центра „Одбрана“ које је помогло да се овај скуп одржи.“
 
А на трибини, реч о разним темама. Данка Николић Шокота, хомеопата али и лекар опште праксе је представила хомеопатију као начин лечења организма, могућности овог начина, и објаснила разлике у односу на званичну медицину, али и тзв. алтерантивну медицину: „Хомеопатија је цео засебан систем лечења који се бави узроцима а не симптомима, и за разлику од алтернативних метода, заснована је на научно провереним поставкама.“

Маја Волк, певачица и јавна личност како каже за себе, истакла је да се здравље штити пре свега начином живота, и да као особа која се некада борила са најтежом болести данашњице, раком грла, зна да је кључ свега у преузимању контроле над својим здрављем и бити позитиван.
 
Нутрициониста Марија Стајић подсетила је на све већу учесталост метаболичких поремећаја али и упозорила на неке заблуде које се данас често сервирају као модел здраве исхране. Публика је тако сазнала зашто мусли није баш здрава намирница за препоручити, а зашто и када нећете добити повишени холестерол уколико једете  јаја, на пример. Присутни посетиоци су могли чути шта су висцералне масти, зашто кафа пре доручка није добра, али зашто не ваља претеривати ни у чему па ни у воћу.
 
Последњи учесник трибине, позната уметница Биљана Крстић, истакла је оно што су све учеснице овог скупа поручивале – постоји много начина да се живи здраво, а најважније од свега је имати став према животу, одлучити да је здравље на првом месту и наћи оно што вам одговара. Помаже и певање, каже Биља Крстић.
Укратко, у времену кад су болести изазаване стресом, не баш здравом исхраном и околношћу да појединац стално мора да размишља како да прекратки дан подели и успе да сврши обавезе све учесталије, одлука да се пронађе начин живота и исхране  изузетно је битна. Јер, кад већ стигнете до озбиљних дијагноза, може бити прекасно.
 
На скупу је представљена и књига докторке Тање Јоцић „Како бити здрав и срећан“.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА