20.04.2018

"Портрети из новосадских фотографских атељеа" у Малој галерији Дома Војске Србије



У Малој галерији Дома Војске Србије отворена је још једна изложба, којом та централна војна културна установа наставља да нас повезује с различитим правцима и токовима домаће и иностране уметности. Овог пута јавности је представљен изложбени пројекат Музеја Града Новог Сада под називом „Портрети из новосадских фотографских атељеа“ који као аутор потписује Ивана Јовановић Гудурић.

Поздрављајући окупљене љубитеље уметности испред Meдија центра "Одбрана" потпуковник Биљана Пашић је истакла да се изложбом која у Малој галерији траје до 20. маја београдска публика приближава почецима портретне фотографије у Новом Саду, где су први фотографски атељеи отварани још средином 19. века.

- С обзиром на контекст у којем су настајале изложене фотографије, оне представљају сведочанство не само техничког и естетског развоја фотографије, већ и стварања једне нове, грађанске класе, њеног привредног и политичког развоја, као и друштвених односа и социјалне културе који су тада владали, рекла је потпуковник Пашић и нагласила да изложбом „Портрети из новосадских фотографских атељеа“ Музеј Града Новог Сада и Дом Војске учествују у манифестацији „Београдски месец фотографије“ и већ традиционалном музејском догађају „Музеји за 10“, који се ове године одржава од 14. до 20. маја.

После уводних речи ауторке изложбе Иване Јовановић Гудурић о почецима портретне фотографије у Новом Саду и Србији, као и о времену у ком је фотографски апарат био права реткост, па је одлазак код „књажевских фотографа и живописаца“ био налик породичним свечаностима, изложбу „Портрети из новосадских фотографских атељеа“ отворила је Весна Душковић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду.  
photoФОТО ГАЛЕРИЈА