25.04.2018

Представљене књиге – сведочанство о логору у Јасеновцу



Промоција књига „Јасеновац“ и „Бела марамица - Козарачка дјеца“ доктора Николе Николића одржана је данас у Дому Војске Србије. Реч је о делима познатог лекара епидемиолога, универзитетског професора, која су настала непосредно после Другог светског рата, први пут објављена 1948. године, након чега су уследила две измене и прилично ублажена издања, због тадашње политичке климе. Премда је др Николић, и сам преживели логораш, преминуо давне 1986. године, актуелност његових списа је и даље велика.

Историчарка проф. др Надежда Винавер, истакла је да књиге о Јасеновцу аутора др Николе Николића нису измењене од свог настанка 1945. године и да приказују аутентичну слику из тог периода.

– Књига о Јасеновцу, заправо је књига из Јасеновца, јер је аутор проживео ужасе и гледао страдања у том логору.– рекла је Винавер.

Да је ова књига – књига страдања истакао је и историчар Јован Пејин.

– У овим књигама описан је злочин који надмашује све злочине од средњег до 21. века. – подвукао је Пејин.
Присутнима се обратио и преживели логораш, Милинко Чекић, чија сећања на логор сежу из периода када је имао пет и по година и који је био сведок страдања у Јасеновцу.

- Сва страдала деца се не могу третирати као политички и војни противници зараћених страна. Ове књиге, иако попут романа, представљају грандиозан споменик деци која су страдала у Јасеновцу -  казао је Чекић.