18.05.2018

"Ноћ музеја" и "Музеји за 10" у Дому Војске Србије



КЛИКНИТЕ ОВДЕ ЗА ВИРТУЕЛНУ ТУРУ КРОЗ ГАЛЕРИЈУ !


Музеји, културни центри, галерије, библиотеке, архиви и сродне институције широм Србије представили су од 14. до 20. маја културно наслеђе Србије, а публика је у више од 45 градова и места широм земље, погледала занимљиве изложбе, велики број радионица, пратећих програма и посебно осмишљених садржаја за децу и младе.  На мапи музеја незаобилазна тачка био је и Медија центар „Одбрана“  који је разноврсним програмима потврдио своје учешће на  манифестацијама  „Музеји за десет“ и "Ноћ музеја".
 


Током манифестација које обухватају Међународни дан музеја (18.мај), Европску ноћ музеја (19.мај) и Националну недељу музеја сви они који су закорачили у Дом Војске Србије имали су  прилику да сазнају много тога о зачецима фотографије путем изложбе Музеја града Новог Сада "Портрети из Новосадских фотографских атељеа, крај 19. почетак 20 века". Ивана Јовановић Гудурић, виши кустос овог Музеја посетиоцима Мале галерије говорила је о почецима историје фотографије у Новом Саду и представила је прве новосадске фотографске атељее, са чијим радом је започела историја фотографије у овом граду још 50-их година 19. века.

У простору Велике галерије публику је чекала прича о највећој акцији спасавања деце из концентрационих логора током Другог светског рата. Изложба  „Дијанина деца“ има за циљ да  представи Дијану Будисављевић која је  од сигурне смрти спасила више од 7.500 српских дечака и девојчица из концентрационог логора Јасеновац у Независној Држави Хрватској. Да је и у најтежим временима могуће остати човек сведоче Дијанина дела која су не само преточена у изложбу, већ је о њима ауторка поставке Слађана Зарић у сарадњи са РТС снимила и документарни филм чиме је судбина страдалих у Јасеновцу заувек отргнута од заборава.
 
Начелница Галерије Дома Војске Србије, Јелена Кнежевић, повела је многоброојне заинтересоване у причу о овој хероини кроз тамне ходнике јасеновачких логора, специјално осмишљених за потребе изложбе, а по архитектонској замисли Ивана Мангова.
 

Изложба „Дијанина деца“ због великог интересовања публике и значаја теме коју носи биће отворена до 14. јуна 2018. године у Великој галерији Дома Војске Србије.


Посетиоци некадашњег Ратничког дома, током трајања манифестације, имали су прилику да обићу зграду и упознају се са историјом архитектуре палате Ратничког дома која представља својеврсни споменик културе изграђен у периоду од 1929. до 1931. године, према пројекту архитеката Јована Јовановића и Живка Пиперског. Кроз простор и време Ратничког Дома престављени су не само просторије Дома Војске Србије већ и богата културна традиција коју ова институција баштини скоро један век.
 



 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА