05.06.2018

Представљена књига „Нови хладни рат и Србија“



Књига „Нови хладни рат и Србија - Геополитичка стварност Срба“, аутора генерал-потпуковника др Винка Пандуревића, промовисана је данас у Атријуму Дома Војске Србије у Београду. О делу, које садржи изабране текстове аутора који су објављени у оквиру Пројекта - српске странице, московског Фонда стратешке културе, осим аутора, говорили су и професори др Радован Радиновић и др Миломир Степић, као и др Душан Пророковић и Млађен Цицовић.
 
Говорећи о књизи чији је рецензент, доктор Радован Радиновић је представио њен садржај и установио да рад отвара веома значајна питања с којима се свет данас суочава. Истакао је да данашњи "хладни рат"  може врло лако да се претвори у прави, јер су стратегије одвраћања од глобалног сукоба у великој кризи.
Радиновић је изнео и неколико општих оцена о том, како је рекао, веома интересантном делу, које уверљиво доноси суштину америчког спољнополитичког  концепта и темељно анализира актуелни геополитички положај Србије.
 
Професор др Миломир Степић, утврдивши да је аутор веома вичан перу, подсетио је да је реч о текстовима који представљају својеврсни скуп, али истовремено чине и комплетно дело.
Подвукао је и појаснио став аутора да Запад више није оно што је био, те да је његова превласт доведена у питање, али да је Америка и даље изразито доминантна светска сила, у свету који се мења у правцу опоравка Русије и узлета Кине.
Такво тренутно стање он је дефинисао "релативним униполаризмом", који карактерише и "паника Сједињених Америчких Држава одбенигног али и малигног утицаја Русије".
 
Душан Пороковић, начелник Центра за Евроазијске студије, рекао је да многе државе не би преживеле оно што је Србија претходне три деценије и додао да се књига бави променом равнотеже снага у свету, а да аутор врло успешно брани своје тезе изнете у претходним радовима, по којима је држава поново кључни актер у светској политици а да земље у међународној политици искључиво води национални интерес, те да су идеје слободе и демократије врло често злоупотребљене за партикуларне интересе.
 
У име издавача,  Представништва Републике Српске у Србији и Издавачке куће "Свет књиге",
Млађен Цицовић је изразио задовољство због учешћа у пројекту за који је рекао да је да је реализован из два разлога - вредности и стручног нивоа садржаја књиге али и због компетенције аутора, бившег високопозиционираног официра Републике Српске. Он је додао да дело краси велика документаристичка вредност, чему доприноси и одлична ликовна опрема издања.
 
Захваљујући присутним слушаоцима и учесницима у дискусији, аутор књиге, генерал-потпуковник др Винко Пандуревић, истакао је да, након излагања колега, не жели да се бави њеним садржајем, већ се осврнуо на актуелна питања геополитике и аспекте и последице новог "хладног рата", у чијем је светлу и анализирао тренутни положај Србије. Према његовим речима, он је данас у тим околностима веома комплексан и додао да је наша земља практично између чекића и наковња, и у својеврсном геополитичком троуглу, али да је веома важно да инсистира на својој војној неутралности баш као и на одбрани дејтонског положаје Републике Српске и интегритета државе, превасходно на Косову и Метохији
 
Објављени текстови, сабрани у књизи која је данас представљена, настали су као резултат вишегодишњег, континуираног научног и стручног праћења и анализирања основних поставки поретка света, знаног под именом „нови светски поредак“.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА