20.06.2018

Отворена изложба "Поздравите мога тату"



У Малој галерији Дома Војске Србије данас је отворена Видовданска изложба Ликовне групе Војске под називом „Поздравите мога тату“.

У име Медија центра „Одбрана“ присутне је поздравила начелник Одељења заједничких послова у тој установи потпуковник Биљана Пашић, подсетивши да се и ове године, сад већ традиционално, у сусрет Видовдану у Дому Војске Србије београдској публици својим делима представљају чланови Ликовне групе Војске.

– Чланови ликовне групе представиће се радовима који нас подсећају на све оне очеве које смо испраћали у ратове, на оне који су се вратили, али и на оне који на жалост нису, рекла је потпуковник Пашић, додавши да изложба која краси зидове Мале галерије уједно представља и обележавање 71. године постојања Ликовне групе, што је прилика и за подсећање на дане када је група основана далеке 1945. на иницијативу пуковника Бранка Шотре, првог послератног руководиоца Дома Војске Србије и уједно оснивача Факултета примењених уметности у Београду.

На гостопримству и дугогодишњој плодоносној сарадњи Министарству одбране и Медија центру „Одбрана“ у име Ликовне групе захвалио је Драган Живаљевић, изразивши уверење да ће ова изложба бити успешнија од претходних.

Отварајући изложбу, магистар теорије уметности Драгана Мартиновић истакла је да елемент спајања, који изложбу чини стабилном и компактном целином, представљају дубоко проживљене емоције које свако од њих преноси на слику.

– У свакој слици можемо да прочитамо жељу за слободом од ропства, пониженост, безнађе и злотвора. Управо због те симболике у усмерености на суштину, већина слика је концизно презентовање мотива на неутралној позадини, ослобођена пренатрпаности и баш зато „погађа“ суштину, рекла је она напомињући да сви изложени радови одишу љубављу према отаџбини.

Ликовна група баштини 71 годину постојања и стваралаштва, а само три године након оснивања, већ 1948.чланови су изложили радове на првој Децембарској изложби. Од тада, па све до данас су под будним оком врсних уметника попут Миљенка Станчића, Стојана Ђелића, Ђорђа Илића, Божидара Продановића и других, стварали дела која су јавности до сада била презентована 110 пута.

Поставку чине радови 17 аутора који су техникама уља, акварела, колажа и пастела кроз различите интерпретације дали свој лични печат изложби на тему „Поздравите мога тату“.

Сви заинтересовани изложбу могу погледати у Малој галерији Дома Војске Србије све до 7. јула 2018. године.










 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА