21.06.2018

Отворена изложба "Скулптура самоуких визионара Србије"



У Великој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба „Скулптура самоуких визионара Србије“, настала као резултат дугогодишње сарадње Медија центра „Одбрана“ и јагодинског Музеја наивне и маргиналне уметности.
 
Поставка „покрива“ развој репрезентативне скулптуре самоуких визионара Србије, почев од средине 20. века до данашњих дана, а монументалне скулптуре аутентично су културно наслеђе, по чему је и јединствена уметност самоуких визионара Србије препозната у свету.
 
Из ризинице Музеја наивне и маргиналне уметности изложено је 75 скулптура, 25 аутора, од којих се многи данас веома високо котирају. Изложбу прате портрети великих уметника: Богосава Живковића, Драгише Станисављевића, Милана Станисављевића и других, аутора Марија дел Курта, мултимедијалног уметника из Лозане, али и младих аутора.
 
Поздрављајући присутне у име Медија центра „Одбрана“, директор те установе пуковник Стевица Карапанџин изразио је задовољство што, након низа успешних изложби реализованих у великој галерији Дома Војске, тај простор сада заузима поставка која ће својим садржајем привући значајну пажњу публике.
 
- изложбом самоуких визионара Србије, Медија центар Одбрана наставља дугогодишњу сарадњу с Музејем наивне и маргиналне уметности из Јагодине, а поставком коју вечерас отварамо први пут се београдској публици представља континуирани развој скулптуре самоуких визионара Србије од почетка 20 века до данашњих дана, рекао је пуковник Карапанџин и додао да му је посебно задовољство што се изложбом публици пружа прилика да сагледа неку другу, презнатљиву реалност, самоуких визионара.
 
Директорка Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине Нина Крстић искористила је прилику да се захвали Министарству културе и информисања Републике Србије баш као и домаћинима, Медија центру Одбрана због дугогодишње сарадње и помоћи у реализацији изложбе.
 
- Већ смо навикли на професионалност у овом простору и задовољство нам је да вечерас публици представимо развој скулптуре самоуких визионара, дела најрепрезентативнијих аутора, данас светских класика, у области уметности која, пре свега, слави природу - рекла је директорка музеја и поручила публици да ће бити фасцинирана не само снагом експресивности и лепотом феноменологије духа аутодидакта, тих првих дрворезбара, који данас прерастају у светске класике.
 
- Посматрач ће бити очаран с колико љубави аутори поштују дрво и камен, као органске материје, и како се на јединствен начин играју формом и преносе ту тиху патријархалност и традицију српског народа, повезујући је са модерним духом савременог времена.
 
Отварајући изложбу, Дејан Масниковић, помоћник министра културе за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности, захвалио је Министарству одбране и Дому Војске на подршци коју пружају Министарству културе и информисања и институцијама културе у мисији обогаћивања културне понуде не само Београда већ и у целој Србији.
 
- Та сарадња је доказ да култура није само ствар једног министарства већ читавог друштва, а честитао бих директорки Музеја наивне и маргиналне уметности из Јагодине на успешној промоцији и на великом напору да се један локални музеји претвори у националну институцију културе са светским реномеом која своју колекцију обогаћује из године у годину.
 
Он је додао да изложене скулптуре уметника који немају формално уметничко образовање доносе искреност више него дела школованих уметника а да су разумљивија и пријемчивија обичној публици.
 
- Дела су и прави репрезент особености српске културе који треба представити у иностранству- рекао је помоћник министра и предложио да дела буду заштићена као национална баштина.
 
Изложбу, која ће следеће године, у смањеном формату бити представљена и швајцарској публици, прати двојезична монографија аутора Нине Крстић, Марице Врачевић и Иване Јовановић, док је иза идејног решења издања Слободан Штетић, аутор визуелног идентитета МНМУ последње три деценије.
 
Изложба, "Скулптура самоуких визионара Србије", реализована под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и изложена је у Великој галерији Дома Војске Србије до до 7. јула.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА