19.09.2018

Монографија о правничким дометима Лазе Костића



У Дому Војске Србије јавности је представљена нова књига проф. др Жике Бујуклића, професора Правног факултета Универзитета у Београду, „Правнички домети песника Лазе Костића”, у издању Службеног гласника. Многобројни љубитељи научне и полуране књиге тако су постали сведоци још једног виђења српског чувеног песника, свестраног и енциклопедијски образованог политичара, новинара, народног трибуна, дипломате, филозофа. Професор  Бујуклић је у својој најновијој књизи дао веома богати портрет правника Лазе Костића који је докторирао у Мађарској са свега 25 година. У вома богатој монографији дати су одговори на неке још недовољно објашњене и сасвим решене недоумице из песниковог научног опуса, од скраћеног издања докторске дисертације, преко превода научних дела на латински и с латинског, па све до неспорне ренесансне свестраности.

Професор др Жика Бујуклић овом студијом показује да Лаза Костић није био само велики српски песник, драмски писац, преводилац, књижевни и позоришни критичар, новинар, национални трибун, политичар, дипломата, филозоф и естетичар, већ да је дао значајан допринос и у области права.  
  
У првом делу књиге говори се о његовој докторској дисертацији и наводе подаци који до сада у правној историографији нису објављивани, а други део је посвећен његовом преводу једног од најзначајнијих уџбеника римског пандектног права славног немачког романисте Хајнриха Дернбурга.
 
О научном стваралаштву проф. др Жике Бујуклића, аутора студије „Правнички домети песника Лазе Костића” и самом делу  говорили су проф. др Јовица Тркуља, проф. др Милена Полојац,  и проф. др Срђан Шаркић.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА