03.12.2018

Одржана промоција монографије „Млада Босна“



Промоција монографије „Млада Босна“ професора др Радослава Гаћиновића, научног саветника у Институту за политичке науке, одржана је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије. Љубитељи историје су имали прилику да се детаљније информишу о тајној револуционарној омладинској организацији чији је члан Гаврило Принцип извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердиданда.
Професор Гаћиновић је покушао да осветли догађај који, према речима многих, представља окидач за почетак Првог светког рата који је однео много живота.
-Млада Босна је оставила незаобилазну историјску, политиколошку, социолошку и правну тековину која подсећа на слободу, храброст, достојанство и на  национализам у најпозитивнијем смислу речи и на све оне европске вредности тога времена – рекао је професор Гаћиновић о ослободилачком покрету и додао да је крајње време да се Србија врати себи, славним кореним и окрене својој будућности.
Аутор је истраживао како је насатала организација, ко су били узори тих храбрих и младих револуционара, шта су им били циљеви и мотиви и који су начин борбе за ослобођење изабрали.
Један од рецензената, проф. др Дарко Танасковић, наводи да је књига припремана и написана са знањем, поштењем, објективношћу и љубављу и да је значајан тренутак у ком излази монографија, како за Србију тако и за свет.
О делу је говорио и професор др Миле Бјелајац који се осврнуо на историјски догађај и рекао да прошлост треба разумети из њеног времена и система вредности који су владали у том времену. Према његовим речима, ова књига представља систематичан подсетник на значајне догађаје наше историје.
Монографија је посвећена свим прецима који су своје животе оставили у ослободилачким ратовима у 19. и 20. веку – првенствено Владимиру Гаћиновићу, духовном зачетнику Младе Босне, а онда и видовданским херојима и славном словенском јунаку Гаврилу Принципу.
 




 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА