04.12.2018

Представљена књига Живадина Јовановића „1244 – кључ мира у Европи“



Промоција књиге „1244 – кључ мира у Европи“, Живадина Јовановића, дипломате и  некадашњег министра иностраних послова Југославије, у издању Српске књижевне задруге, одржана је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије. Централни мотив за писање књиге била је Резолуција Савета безбедности Организације уједињених нација 1244.  Многи аналититчари су ово дело описали као прилог праву Србије на Косово и Метохију.

-Може ли Европа да се окрене себи, да се осамостали од Америке или од било кога другог, да више води рачуна о себи, својим интересима и својој будућности, о својој стратегији и циљевима, а не о туђим. Може ли Европа бранећи лажи, преваре, лицемерје, подвале, бранећи сепаратизам и тероризам и њихове лидере, заступајући њихове интресе да се окрене себи. Европа данас тражи себе. Не зна где су јој узроци и извори проблема и да је још у магновењу борећи се са последицама – рекао је Јовановић и додао да Европа више није извор, а ни извозник стабилности и да је закорачила у период још већих мука.
О аутору и делу говорио је рецезент генерал у пензији Радован Радиновић који је за Јовановића рекао да поносно служи својим друговима, саборцима, својој генерацији и народу.

-„1244 - кључ мира у Еворпи“ је документ изворних докумената о историјској и политичкој ситуацији Србије на крају 20. и почетку 21. века. То је прилог разумевања и решења косовског питања – рекао је о књизи главни уредник Српске књижевне задруге Драган Лакићевић.

Један од рецензената је био и проф. др Миле Ломпар, професор на Филозофском факултету београдског унивезитета који је додао да књига има документарни и политички карактер и да би могла бити руководно начело српске политике.

Дело представља збирку чланака интервјуа и говора објављених у домаћим и страним медијима у периоду од 1997. до септембра 2018. године. Књига је подељена у пет поглавља: Време тероризма, Време агресије, Време илузија, Време отрежњења и Прилози.
 
 



 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА