23.01.2019

Свечани пријем за сараднике и пензионере Медија центра „Одбрана”



Окупљањем сарадника и пензионера у Дому Војске Србије данас је обележен Дан Медија центра „Одбрана”. Била је то прилика се подсети на 140 година српске војне штампе, на датум кад је 1879. године изашао први број гласила српске војске – лист „Ратник”, чију традицију наставља магазин „Одбрана”.

О раду у протеклој години и плановима за будућност говорио је пуковник Стевица Карапанџин, директор те установе Управе за односе с јавношћу Министарства одбране.

- Сумирајући резултате обележавања века од победе у Великом рату, с поносом истичемо да смо током претходне четири године учинили много на обнављању сећања на оно што се заборавити не сме. Посветили смо 112 догађаја овој славној епопеји српске државе и војске- истакао је Карапанџин и на поменуо да су на ту тему објављене 43 књиге, од којих 10 рукописа који су осам деценија били заробљени по архивима, а од непроцењивог су значаја за историографију.

-Ту није само реч о саопштавању истине о временима херојства и незабележеног патриотизма, већ и о борби против ревизије историје, али и о указивању на потребу да се вредности које су нам оставили стари ратници, уграде у идентитет савремене Војске Србије – рекао је директор МЦ „Одбрана”.

Карапанџин  је потом, језиком бројки,  назначио допринос рада Медија центра „Одбрана” и додао да је лане изашло 18 бројева магазина „Одбрана”, штампано 15 прилога и  шест „Арсенала”. Новинари и фоторепортери тог магазина медијски су испратили 1.257 догађаја у систему одбране. Објављено је 116 књига и часописа и израђено готово 200 графичких производа за потребе више од 100 активности система одбране. У Дому Војске Србије организовано је 287 догађаја, 23 изложбе у његовим галеријама и промоције издања те установе, а као новина биле су књижевне вечери. Остаће забележено да је МЦ „Одбрана” прошле године на 63. београдском сајму књига имао један од најуспешнијих наступа од оснивања установе.

На крају свечаног скупа уручене су стимулативне мере и награде припадницима МЦ „Одбрана” и додељене захвалнице појединцима и установама са којима  је МЦ „Одбрана” успешно сарађивао. Од појединаца то су потпуковник др Далибор Денда, Бранко Богдановић, др Душанка Мандић, адмирал Бошко Антић, Никола Кусовац, Вера Грујић,  Радивоје Бојовић, Никола Стојчевић, а међу установама су ВФЦ „Застава филм”, УА МО „Станислав Бинички”, Војна штампарија, Војно правобранилаштво и Војногеографски институт.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА