24.01.2019

Промоција књиге „Кина у Европи”



У Свечаној сали Дома Војске Србије вечерас је представљена књига „Кина у Европи“ аутора др Сање Арежине.
Студија која за циљ има пре свега економску анализу кинеског утицаја у Европи објављена је на српском у издању Службеног гласника, као и на кинеском језику у издању Института за европске студије.

О овом пажње вредном издавачком подухвату поред аутроке вечерас су говорили и професор Владимир Маринковић, потпредседник Скупштине Републике Србије, те професори Слободан Унковић, бивши амбасадор СР Југославије у Кини и Радосав Пушић, директор Института Конфуције.

Професор Маринковић истакао је да ова књига у 5 врло битних поглавља може помоћи нашим стручњацима задуженим за сарадњу са кинеским колегама у будућим преговорима у различитим привредним и културним областима. Он је додао да се анализом кинеске спољне политике умногоме анализира и данашња глобална политичка позиција великих сила, али нагласио и досадашње кинеске инвестиције у нашој земљи, као и оне чија се реализација тек очекује. У том контексту подвукао је неопходност даљег побољшања међусобне сарадње двеју земаља. Потпредседник Скупштине Републике Србије на крају је истакао да ауторка добро методички поставља ствари, јасно дефинише кључне појмове везане за тему којом се бави.

Бивши амбасадор СР Југославије у Кини Слободан Унковић рекао је да је ово књига о Кини, али пре свега књига о томе како да живимо боље.

С друге стране директор Института Конфуције професор Радосав Пушић нагласио је да је оваква књига нашој земљи деценијама недостајала, те да је њеном појавом заправо употпуњена једна рупа у познавању Кине данас. Он је навео и главне одлике деловања кинеске спољне политике, које су постављене на дијалогу и једној природи која одговара богатој кинеској традицији, а она се тиче не мешања у унутрашње ствари других земаља.
 
Сама ауторка изразила је захвалност присутнима изразила је наду да ће њен рад на истраживању кинеске економије и спољне политике уопште бити на корист свима који су за ову тему заинтересовани.Уз осврт на своје почетке у проучавању Кине Сања Арежина је нагласила да ове књиге вероватно не би било да није било свесрдне подршке професора Предрага Симића, њеног ментора и дугогодишњег проучаваоца кинеског политичког система, који је преминуо 2015. године.
 
Говорници су се сагласили да студија „Кина у Европи“ поред својих научних квалитета заправо може да се чита и као занимљиво штиво за упознавање кинеске културе.
 
Ауторка даје комплетан увид у кинеске инвестиције намењене европским државама. Књига поред тога служи као полазишна тачка у тумачењу одређених момената у сарадњи Кине и европских земаља у прошлости, као што може бити водич за сагледавање будућих економских потеза Влада ових земаља.

Сања Арежина посебно анализира неке од пројеката који су битни у економској сарадњи, као што је Иницијатива „Један појас, један пут“, а све то у циљу приближавања битних аспеката ове сарадње како би се лакше разумела природа односа најмногољудније земље на свету и евидентно растеће економије и европских земаља које се налазе у различитим фазама економског развоја.

Присутни говорници осврнули су се и на специјалне политичке и економске везе Београда и Пекинга, те кроз ову сарадњу анализирали природу кинеске спољне политике.
 
Овим поводом у Свечаној сали Дома Војске Србије уприличена је и изложба кинеске културне баштине, која је реализована уз подршку Амбасаде Народне Републике Кине у Србији.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА