29.01.2019

Представљена књига „Велики рат - записано је у камену“



Промоција књиге „Велики рат - записано у камену“, аутора Бранка Богдановића, а у издању Медија центара „Одбрана“, одржана је данас у атријуму Дома Војске Србије. У књизи су кроз скоро 400 ратна меморијала и приближно 600 илустарицја хроношки приказани догађаји из Првог светског рата који је однео више од милион живота у Србији. Публициста, истраживач, али и аутор више десетина дела, Бранко Богдановић је желео  да види колико је у материјалном, а колико је остало у сећању данашњим генерацијама на борце из Великог рата.

Основна идеја ми је била да забележим сва спомен-обележја која су подигле породице и ратни другови погинулих бораца у време рата, јер она одају највеће емоције – рекао је Богдановић и додао да је мотив за писање књиге пронашао у свом делу „Браћа по оружје“.

О књизи је говорио и директор Института за новију историју др Миле Бјелајац који је истакао да дело „Велики рат - записано у камену“ негује грађанску пристојност према нашим прецима. 

Ова књига је важна и за историчаре и за општу културу. Она поред наших бораца говори подједнако и о жртвама савезника, али и о гробљима која су Срби подизали непријатељским војницима – рекао је Бјелајац и истакао да овакве књиге подижу културу сећања.

У књизи „Велики рат - записано у времену“ су на 560 страна описани ратни меморијали који су подигнути у част жртвама које је Србија поднела у Великом рату, при чему се пратио историјски контекст.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА