30.01.2019

Одржана промоција књиге „Болница Стобарт” и стручно вођење кроз изложбу



У Малој галерији Дома Војске Србије, јуче је поводом изложбе „Болница Стобарт – Крагујевац 1915.” одржана промоција књиге „Болница Стобарт”,која садржи сведочанство Монике Стенли, Мејбер Дирмер и Олив Олдриџ чланица особља.​
Књигу су нам представили приређивач и ауторка изложбе Татјана Јанковић и рецензент изложбе Дејан Ристић. Јанковић је указала на различитост форми ова три сведочанства, као и на сличности у запажањима Британки које се тичу особености српских војника и српског народа уопште. Вративши се у Велику Британију, чланице мисије Стобарт су током 1916. на основу својих белешки објавиле књиге, које су имале за циљ да промене слику о Србима и да подстакну на даљу помоћ Србији. Историчар Дејан Ристић скренуо је пажњу на важност истраживачког рада који је резултирао овом изложбом и књигом и на неопходност да се настави са истраживањем на тему Првог светског рата на нашим просторима.
Након промоција  књиге публика је била у прилици да се кроз ауторско вођење Татјане Јанковић упозна и са изложбом која је отворена до 2. фебруара 2019. године.