20.02.2019

Одржана промоција монографије Војнофилмски центар „Застава филм“



Промоција књиге Војнофилмски центар „Застава филм“, аутора Стевана Јовичића, мр Вукомана Миловановића и Милуна Вучинића одржана је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије којој је присуствовао секретар министра културе Игор Јовичић. Монографију у којој је предстљена војна кинематографија у Србији, која бележи више од једног века постојања, представили су рецензенти Радослав Зеленовић и Миле Јованић, редитељ Срдан Голубовић, аутор књиге Милун Вучинић и потпуковник Зоран Крупеж.

Поштоваоци филма су имали прилику да чују како се дело стварало, које су потешкоће, а које благости задесиле ауторе приликом припремања материјала. Потпуковник Крупеж није крио задовољство зато што је ово прва књигга која се бави војним филмом.

О значају институције говорио је Радослав Зеленовић које је истакао да ниједан доументарни филм о Војсци Србије неће моћи да се сними без материјала и архивских снимака које поседује „Застава филм“.

- Захвалан сам Војсци Србије што је успела да сачува ову институцију у доба транзиције и што је нису приватизовали. „Застава филм“ јесте стара институција, али није старомодна. Могла је да се бави само наставним филмовима, али је на срећу кренула у другом правцу – рекао је Зеленовић додајућу да су створена дела која представљају најреалнију слику наше историје.Своје задовољство и радост због издавања ове јединствене монографије која је на леп начин уклопила људе, достигнућа, али и проблеме са којима се сусретао војнофилмски центар, није крио ни рецезент Миле Јованић који је говорио о ауторима и сарадницима.

Редитељ Срдан Голубовић наставио стопама свога оца који је 11 година радио у ВФЦ „Застава филм“.

- Мој отац је говорио да су најлепше године његове каријре управо проведене у овој институцији, а ја кажем да су то биле године његовог стварања. Тада је режирао филм „Смрт паора Ђурице“ – рекао је Срдан који истиче да су документарни филмови који се налазе у архиву ВФЦ „Застава филм“ од великог значаја за српску кинематографију.Један од аутора потпуковник у пензији Милун Вучинић је изразио захвалност сарадницима и истакао да је овај период изузетно значајан јер се обележава преко сто година војног филма и 70 година „Застава филма“.

-Ниједна уметност није тако верно дочарала војску као што је филм. Заслуге припадају војводама Бојовићу и Мишићу који су имали развијен патриотизам и који су препознали значај филма – закључио је Вучинић.Поводом Дана државности 15. фебруара, председник Србије Александар Вучић је 15. фебруара одликовао Сретењским орденом трећег степена ВФЦ „Застава филм“, поводом 70 година рада за нарочите заслуге у области културно-документарних делатности.

Војнофилмски центар „Застава филм“ бележи седамдесет година постојања током којих је постао хроничар војне историје. Аутори монографије су забележили све промене, сва филмска остварења, награде и призниња са којима се филмска кућа сусретала од оснивања Предузећа за производњу филмова Југословенске армије 1948. године. Војна кинематографија је настала формирањем Филмске секције при врховној команди 1916. године.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА