28.02.2019

Промовисана књига „Историја сестринства у Србији“



Промоција књиге „Историја сестринства – од манастирских болница до краја Другог светског рата“ ауторке Станојке Копривице Ковачевић, одржана је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије. Дело, у ком је представљена историја најбројније професије нашег здравственог система,  поткрепљено је историјском грађом, документима и мање познатим фотографијама.  

Свечану промоцију је отворила председница Удружења сестринства Марија Галић која сматра да је Станојка оставила траг сестрама у аманет, а то су корени професије.

Какав је однос државе према сестрама? Какав је однос историчара према женама? Шта доноси књига „Историја сестринства у Србији“? – Ово су три питања на која је одговор дала проф. др Светлана Томић, ванредни професор Факултета за стране језике која је истакла да је Србија на ову књигу чекала најмање 150 година.

- Учитељска, васпитачка и болничарска професија су прве женске професије и важе за оне у којима се води брига о људима. Жене су се пола века бориле за плаћен рад, могућност унапређења и усавршавања. Историчари су најчешће искључивали жене из прошлости – рекла је Светлана истичући да су прве историје истраживања писале жене, медицинске сестре и да је садашња историја настала из вишеструког револта.

У име Министраства здравља обратила се др Весна Књегињић, помоћник министра здравља која је овим путем желела да изрази подршку коју сестринство свакодневно добија. Она сматра је ово био леп и важан скуп у част медицинских сестара које несебично пружају негу болесницима и умногоме доприносе њиховом оздрављењу.
Импресије о књизи није крила ни Милена Тијанић, професор Више медицинске школе у пензији која сматра да је књига лепа и допадљива.

- Задивљена сам дизајном књиге. Станојка је изразила осетљивост на неправду. Болело ју је све што је крваво задесило наш народ, али и сестре које нису имале адекватан прибор за рад – рекла је Милена истичући да је Станојка једна од најмудријих и најважнијих жена која никада није заборавила оне који су помогли здравство.

Закључну реч је дала виша медицинска сестра у пензији и ауторка књиге Станојка Копривица Ковачевић која је изразила захвалност свим сарадницима, као и свима који су помогли да се књига нађе на тржишту.

- Међу ових 20 поглавља, издвојила сам најтрагичније догађаје: појава пегавог тифуса у Првом светском рату и Битка за рањенике у Другом светском рату када су биле ангажоване болничарке. Желела сам да се не заборави све што не би смело да се заборави о медицинским сестрама. То су раније биле жене из народа које су биле патриотски настројене – рекла је Станојка.

У делу су на 350 страна темељно обрађена здравствена збрињавања и нега у манастрским болницама почев од Хиландара и Студенице, Високих Дечана и Раванице... Књига је настала у издању Удружења медицинских сестара и техничара Клиничког центра Србије „Сестринство“, Медија центра „Одбрана“ и издавачке куће „Лицеј“.
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА