18.03.2019

Представљена књига „Илијина прича” Снежане Алексић



У Атријуму Дома Војске Србије вечерас је представљена научна монографија „Илијина прича” ауторке Снежане Алексић. Промоција ове књиге која је објављена у издању новосадске Издавачке куће „Прометеј“ одржана је у сарадњи „Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920“ и Дома Војске Србије.

На промоцији су говорили Љубомир Марковић, председник „Савеза удружења потомака ратника Србије 1912–1920“, Зоран Колунџија, уредник Издавачке куће „Прометеј”, те ауторка ове монографије Снежана Алексић.

У рецензији за ову књигу Дејан Микавица је нагласио да је “Илијина прича“ књига о страдању, витештву и пожртвованости сремачких Срба у Великом рату, у којем су сви пречански Срби, на различите начине, били изложени тортури и репресалијама, као део народа који је тежио националном ослобођењу и присаједињењу Краљевини Србији.
 
Председник „Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920“ Љубомир Марковић подсетио је на промоцији да је тема офанзиве српске војске у Срему тема о којој је мање писано, те је тиме објављивање ове књиге значајније. Он је подсетио и на околности предузимања ове офанзиве крајем августа 1914. године, подсетивши на тешку војно-политичку ситуацију у којој се су српска држава и војска тада налазиле. Марковић је уз ово подсећање нагласио и моралну снагу народа у овим судбоносним данима, али и аутентичност свих докумената који су у студији објављени, а који потврђују велику жртву. Он је закључио да ауторка ове књиге заслужује захвалност свих потомака ратника Србије у Првом светском рату.
 
Зоран Колунџија, издавач ове студије, изразио је захвалност ауторки на овом, за српску историографију вредном сведочанству, истакавши притом да је ово једна у низу књига која је поводом обележавања стогодишњице Великог рата објављена у оквиру едиције посвећене овом за српски народ битном историјском догађају. Колунџија је рекао да је ово и доказ о херојском односу пречанских Срба према отаџбини, те једном усуду у ком су браћа пуцала једни на друге, подељени у српске и аустријске војне таборе.
 
Ауторка књиге „Илијина прича“ Снежана Алексић уз захвалност издавачу и организатору ове промоције изрекла је своја размишљања о теми којом се бавила, а тиче се страдања сремачких Срба. Она је са присутном публиком у до краја испуњеном Атријуму Дома Војске Србије поделила и своја искуства приликом писања ове књиге, те начин на који је долазила до одређених докумената. Снежана Алексић је потом нагласила важност ове теме у целокупној српској историографији, а да је њен рад управо на том путу опомена да се жртва и усуд сремачких Срба не сме заборавити, већ изнова треба подсећати на њену тежину.
 
Књига Снежане Алексић обилује фотографијама и документима који сведоче о страдању Сремаца у Великом рату. Дају се статистички подаци о популацији која је страдала, спискови заробљеника, верни подаци о уништавању српске манастирске и друге културне заоставштине, као и описи бројних битних чињеница везаних за живот једног дела српског народа који се међу првима нашао на удару непријатељских војски. Први део књиге бави се покретањем саме офанзиве, док је други део вредна економска анализа услова у којима су Срби у Срему живели почетком рата.

Опште прихваћена теза на овој промоцији у складу је са оним што је о овој књизи изрекла проф. др Татјана Драгичевић Радичевић која је закључила да ’Илијина прича’ јасно сагледава резултат вишедеценијског, студиозног и свеобухватног интегративног истраживања са јасним циљем добијања свих релевантних података, информација и историјски обухваћених чињеница, на основу којих се може извести закључак о комплексном страдању сремског народа у периоду од 1914. до 1918. године.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА