07.04.2019

Турнир „Нове наде шаха 2019“ одржан у Дому Војске Србије



Седми турнир "Нове наде шаха" одржан је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије. Овогодишње такмичење одржано је под слоганом „Кад угледаш добар потез почни тражити још бољи“.
 
Организатор и покровитељ турнира било је Удружење за подстицање предузетништва „Живојин Мишић“ у сарадњи са Војном академијом, Војном гимназијом и Средњом стучном војном школом.
 
Такмичење је ове године одржано у 6 различитих категорија, а шаховско умеће одмерило је преко 150 учесника из читаве Србије. Турнири за децу одржани су у категоријама предшколаца, деце до 18 година, те екипни турнир градова на којима су учествовала деца до 14 година старости. Своје умеће на засебним турнирима одмерили су и припадници Војске Србије, који су се борили за „Трофеј војводе Живојина Мишића“, шахисти из неколико ИТ компанија, а био је организован и кутак за слободне партије.  

Шаховски турнири „Нове наде шаха“ организују се од 2013. године у циљу промоције шаха као игре која развија технике и вештине стратегије, поштовања противника, доброг памћења и проактивног размишљања. Организатор истиче да се кроз овај пројекат подржава и промовише шах као игра, првенствено код деце и младих, а затим и одржава шаховски дух у заједници како ова древна игра не би била заборављена.

Током првих шест година мењане су локације одржавања турнира. Последње три године Свечана сала Дома Војске Србије постала је домаћин младим шахистима из наше земље. Први турнир у Дому Војске одржан је 11. јун 2016. године када је после две деценије ова институција поново била домаћин једном шаховском догађају.

Главни шаховски догађај био је Екипни турнир градова који се одржао по други пут. Учествовало је осам екипа: Нови Сад, Нови Бановци, Крагујевац, Параћин, Ниш, Косовска Митровица, Земун и Нови Београд. Екипе су бројале по осам чланова, и то четири дечака и исто толико девојчица од првог до осмог разреда основне школе. Овогодишњим турниром „Нове наде шаха 2019“ по први пут је обухваћена цела територија Србије.

Организатори су се потрудили да најмлађи учесници турнира „Нове наде шаха“ ове године посете Војну академију и виде како и у којим условима живе и уче кадети Војне академије, будући официри Војске Србије.

Удружење за подстицање предузетништва „Живојин Мишић“ као главни организатор и покровитељ шаховског догађаја „Нове наде шаха“ из године у годину појачава своју шаховску активност, превасходно окренуту младим и перспеткивним српским шахистима. 

Овогодишњи турнир завршен је доделом медаља и пехара најбољим учесницима, чиме је још једном, пре свега младим шахистима, одато признање и дата подршка у даљој иградњи нове и лепше шаховске будућности у нашој земљи.
 
 
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА