24.05.2019

Пројекција филма Предмет „Тузланска капија” – СВЕДОЧЕЊЕ



У Свечаној сали Дома Војске Србије, данас је одржана пројекција документарног филма Предмет „Тузланска капија” – СВЕДОЧЕЊЕ, снимљеног по сценарију генерала Илије Бранковића, у режији пуковника Бранислава Глушице.

Филм сублимира резултате свих експертских тимова, као и аргументе суда Босне и Херцеговине у поступку против генерала Новака Ђукића који је правоснажно осуђен на 20 година затвора, а који потврђују да никаква граната није могла да експлодира на Тргу капија у Тузли.

Трагичан догађај који се десио на тузланском Тргу капија 25. маја 1995. године у 20.55 часова, када је живот изгубила 71, а више од 180 особа лакше и теже рањено, ни након 24 године не престаје да изазива пажњу у стручним и ширим круговима.

Уочи пројекције филма многобројној публици, међу којима су се нашли и чланови тима одбране генерала Новака Ђукићa , обратио се генерал Илија Бранковић, који је говорио о нелогичностима са којима се сусрео и које су га подстакле да након написане две књиге о масакру на Тузланској капији, напише сценарио за овај филм и пред камерама сведочи о детаљима које је тужилаштво и суд БиХ кривотворило.

За узрок трагедије проглашена је граната из топа 130мм који је наводно припадао Војсци Републике Српске, а наводну наредбу за гађање дао je генерал Ђукић као командант “тактичке групе“ на Озрену.

Од 2014. године експериментима на полигону Никинци и другим научним истраживањима експерата из Србије, Републике Српске, Чешке Републике,  Француске и Израела непобитно је установљено да ниједна граната није узрок трагедије.
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА