27.05.2019

Отворен 18. међународни фестивал харфе



Концертом у Свечаној сали Дома Војске Србије вечерас је отворен 18. међународни фестивал харфе, који се ове године организује под називом „Focus on youth“.

На отварању наступ су имaле харфисткиња Мина Маринковић и виолинисткиња Александра Милановић, а на програму су између осталих била дела композитора Клода Дебисија, Мориса Равела и Габријела Фореа.
 
Тако је публика на почетку могла да чује „Сичилијана, оп. 78“ Габријела Фореа. Потом су младе уметнице извеле 4 композиције Клода Дебисија: Избор из свите „Дечји кутак“, „Серенада за лутку“, „Мали пастир“ и „Голивогов плесни колач“. До краја су изведене композиције „Фантазија за виолину и харфу, оп.124“ Камија Сен-Санса, „Анданте Религиозо“ и „Скерцо Фантазија“ Ернијета Ренијеа, те композиција „Циганин“ концертна рапсодија за виолину и харфу.

18. међународни фестивал харфе одржава се од 27. маја до 4. јуна, на неколико локација у Београду. Организатори, Удружење харфиста Србије и пријатеља харфе, истичу да је ове године фокус манифестације на младим и успешним српским харфистима, што и слоган фестивала потврђује.
 
Овогодишњи Фестивал харфе ставља акценат на наше младе уметнице које су оствариле запажене резултате у свету: Ленка Петровић, победница Међународног такмичења у Израелу 2018. године, када се по први пут у историји харфизма Србије на најпрестижнијем светском такмичењу завијорила српска застава, Милица Пашић и Хана Параушић, прве харфе Загребачке опере и театра, Катарина Станковић, победница на аудицији за избор Прве харфе Храдечке краљевске филхармоније у Чешкој, те Ирина Пејоска, најмлађа добитница овогодишње Светосавске награде, Тијана Козарчић, активна концертна солисткиња и професор харфе у Бризбејну у Аустралији, као и Мина Маринковић и Анђела Станковић, које су постигле запажене резултате и позорност стручног жирија на светским такмичењима у Израелу и Америци.
 
Поред свечаног отварања које је одржано у препуној Свечаној сали Дома Војске Србије, 29. маја у Свечаној сали МШ „Станковић“ наступиће Ирина Пејоска, дан касније у Скупштини града Београда публика ће моћи да чује музицирање Ленке Петровић, али и победника Међународног такмичења „Петар Коњовић“. Истог дана у Културном центру у Панчеву концерт ће имати Хана Параушић, која ће наступити још једном 1. јуна у Музеју науке и технике. Другог јуна у Установи културе Стари град наступиће харшисткиње Тијана Козарчић и Анђела Станковић, уз пратњу Радице Ђедовић на флаути. Дан касније, у Галерији Задужбине Илије М. Коларца концерт ће имати Катарина Станковић.
 
Завршни концерт овогодишњег Фестивала харфе планиран је за 4. јун у Задужбини Илије М. Коларца где ће као солисти наступити Ленка Петровић, Ирина Пејоска, Мина Маринковић, Хана Параушић, Милица Пашић, као и Гудачки ансамбл "Метаморфозис" под диригентском палицом маестра Ивана Марковића.
 
Међународни фестивал харфе у Београду представља уметнички најреферентнији струковни догађај земље и региона. Фестивал харфе добио је етикету EFFE (Еurope for Festival and Festival for Europe) за 2015/16 и за 2017/18 годину – као потврду европског квалитета и значаја.
 
Подршку Фестивалу дали су градско Министарство за културу, ФМУ у Београду, Коларчева задужбина, Установа културе Стари Град, Музеј науке и технике, Дом војске Србије, Музичка школа „Станковић“, Културни центар Панчево, уз неизоставну подршку истакнутих чланова Удружења харфиста и пријатеља харфе Србије.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА