30.05.2019

„Etnology Fest“ у Дому Војске Србије



Вечерас је у Дому Војске Србије, у организацији агенције Super Star Culture отворен трећи интернационални фестивал „Etnology Fest“ под слоганом “Одбрана традиције“.
 
Поздравни говор на отварању ове манифестације одржала је покровитељка манифестације Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије. Она је цитиравши Борислава Пекића истакла да „историја није само познавање прошлости већ органска веза са генерацијама које нам претходе“. Госпођа Вучић је рекла да је културно наслеђе једног народа лепота у свом изворном облику, те да би без подсећања на богату традицију и живот савременог човека био знатно сиромашнији. У складу са оним што овај фестивал негује она је подсетила да су стари и заборављени занати наша прилика за представљање у свету. У том смислу казала је да јој је част да буде покровитељ овог фестивала који може да служи као исправан показатељ млађим генерацијама о томе које  вредности треба неговати.
 
У оквиру свечаног отварања наступили су и чланови Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, који су извели композицију „Свилен конац“, као и хор ансамбла „Коло“ који је извео песму „Ој, Мораво, моје село равно“.
 
У складу са називом програма првог дана “Еthno  couture -  Срби у региону и Србији” централно место имали су Српски кулурни центар „Карађорђе“ из Херцег Новог, те Културно-уметничко друштво „Алат“ из Требиња и Културно-уметничко друштво „Слога“ из Вуковара, који су представили традиционалне ношње из својих крајева.
 
Програм првог дана настављен je ексклузивном  ревијом народних ношњи “Еthno  couture -  Срби у региону и Србији”. Циљ ове ревије је одбрана традиције, презентација и промоција народних ношњи Срба у региону и централној Србији.

У холу Дома Војске Србије приказана је и изложба малих заната и рукотворина и хуманитарни базар, након чега је приказана и модна ревија “Сећање, туга и лепота“ аутора Иванке Јевтовић чија је колекција инспирисана српским војним униформама и народним ношњама.
 
Оснивач и програмски директор фестивала Гога Грубјешић поставила је „Etnology Fest“ као културну манифестацију, која ће кроз разноврсне форме изражавања допринети циљевима којима се фестивал бави. Тако да ће модне ревије народних ношњи, ревије савремених дизајнера инспирисаних наслеђем, изложбе малих – традиционалних заната, изложбе рукотворина, радионице, панели и предавања уважених предавача бити програм којим ће се указати на значај и важност очувања и инспирације нематеријалним културним наслеђем.
 
Овогодишњи „Etnology Fest“ додатно има за циљ подршку локалним удружењима и занатлијама која се баве ручним радом, те јачању везе између њих и модерних брендова.
 
Специјални гост и земља у фокусу овогодишњег „Etnology Festа“ је Румунија, која ове године председава Европском Унијом. То је држава  која има изузетно богато нематеријално културно наслеђе и спада међу земље са најлепшим народним ношњама. Неке од тих ношњи су старе и преко 100 година и биће приказане по први пут на „Etnology Festu“ 2019. године.

Другог дана фестивала 31. маја са почетком у 12 часова,одржаће се панел под називом “Инспирација или крађа“.
 
Вечерњи ревијални део програма отвориће Њена екселенција Оана Кристина Попа, амбасадорка Румуније, представљајући специјалног госта фестивала, а затим ће присутни видети ексклузивну модну ревију “Еthnocouture - Румунија“ где ће  бити презентована  богата колекција народних ношњи Румуније. У наставку вечери ће уследити  и ревија савремених румунских дизајнера којом ће се представити чувене румунске блузе које су постале широм света познате захваљујући покрету “La blouse roumaine“ и допринеле поновном интересовању за  румунску тарадиционалну културу.
 
Трећи, завршни дан фестивала биће посвећен Националним мањинама АП Војводине. Програм ће отворити државна секретарка за културу Војводине, госпођа Драгана Милошевић, а присутне ће поздравити и представник ЕУ делегације у Србији. Посетиоци ће имати прилику да виде ексклузивну ревију народних ношњи “Еthno  couture - национаоне мањине АП Војводине“, а затим и модну ревију бренда “Bulka babes“ која је инспирисана традицијом и која ће затворити овај престижни фестивал.
 
"Etnology Fest“ подржали су Министарство одбране, Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарство културе и информисања, Јавно предузеће Калемегданска тврђава, као и међународне организације: Делегација Европске Уније у Србији и Организација за европску сарадњу и безбедност ОЕБС.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА