31.05.2019

Програм „Одбрана традиције - Румунија“ одржан у Дому Војске Србије



У оквиру другог дана Трећег интернационалног фестивала "Etnology Fest“ вечерас је у Дому Војске Србије одржан програм „Ethno couture Romania“, одбрана традиције,  као и презентација и промоција народних ношњи из Румуније.
 
Ревијални део овог програма отворила је Њена екселенција Оана Кристина Попа, амбасадорка Румуније у Београду. Она се најпре захвалила организаторима ове манифестације и додала да је велика част што је Румунија у фокусу овогодишњег фестивала. Госпођа Попа је подсетила да и Румунија као једна од земаља у низу, која је тренутна председавајућа Саветом Европске Уније, инсистира на развијању јединства у различитости европске културне баштине.
 
Присутни су затим видели ексклузивну  модну ревију “Еthno  couture - Румунија“  где је презентована  богата колекција народних ношњи из Румуније. У наставку вечери уследила је  и ревија савремених румунских дизајнера на којој су представљене чувене румунске блузе које су постале познате широм света захваљујући покрету „La blouse roumaine“ и допринеле поновном интересовању за  румунску традиционалну културу.
 
Специјални гост и земља у фокусу овогодишњег „Etnology Festа“ је Румунија, која ове године председава Европском Унијом. То је држава  која има изузетно богато нематеријално културно наслеђе и спада међу земље са најлепшим народним ношњама. Неке од тих ношњи су старе и преко 100 година и приказане су по први пут на овогодишњем „Etnology Festu“.
 
Подсећамо да се овогодишњи „Etnology Fest“ одржава под слоганом “Одбрана традиције“. Први дан фестивала свечано је отворила покровитељка ове манифестације Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије.
 
Оснивач и програмски директор фестивала, Гога Грубјешић, поставила је „Etnology Fest“ као културну манифестацију која кроз разноврсне форме изражавања доприноси циљевима којима се фестивал бави. Тако модне ревије народних ношњи, ревије савремених дизајнера инспирисаних наслеђем, изложбе малих – традиционалних заната, изложбе рукотворина, радионице, панели и предавања уважених предавача постају битан програм којим се указује на значај и важност очувања и инспирације нематеријалним културним наслеђем.
 
Овогодишњи „Etnology Fest“ додатно има за циљ подршку локалним удружењима и занатлијама која се баве ручним радом, те јачању везе између њих и модерних брендова.
 
Трећи, завршни дан фестивала биће посвећен Националним мањинама АП Војводине. Програм ће отворити државна секретарка за културу Војводине, госпођа Драгана Милошевић, а присутне ће поздравити и представник ЕУ делегације у Србији. Посетиоци ће имати прилику да виде ексклузивну ревију народних ношњи “Еthno  couture - национаоне мањине АП Војводине“, а затим и модну ревију бренда “Bulka babes“ која је инспирисана традицијом и која ће затворити овај престижни фестивал.
 
У Атријуму Дома Војске Србије током сва три дана трајања фестивала постављена је изложба малих заната и рукотворина, као и хуманитарни базар.
 
 
 
 
 
 
 
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА