01.06.2019

Завршен Трећи „Etnology fest“



У оквиру завршног дана Трећег интернационалног фестивал „Etnology Fest“ вечерас је у Дому Војске Србије одржан програм „Ethno couture – националне мањине АП Војводине“, одбрана традиције презентација и промоција народних ношњи из Војводине.
 
Програм је отворила државна секретарка за културу Војводине, госпођа Драгана Милошевић. Она је истакла да је велика част бити на „Etnology Festu“. Подсетила је да је простор Војводине кроз векове био место многих културних сусрета, те да је 26 нација, колико их данас живи у овој аутономној покрајини поносно на ту разноликост култура и традиција. Госпођа Милошевић је закључила да једино ако поштујемо своју и туђу прошлост, можемо изградити бољу будућност за све.
 
Присутне је поздравио и представник ЕУ делегације у Србији, Паул Хенри Пресет, који је истакао да је Европска Унија саздана на различитости, те да је зато поштовање права мањина изузетно важно за очување културне баштине. Он је нагласио да догађаји попут овог фестивала служе управо том циљу и зато ће их Европска Унија увек подржавати.
 
Posetioci су у наставку имали прилику да виде ексклузивну ревију народних ношњи “Еthno  couture - национаоне мањине АП Војводине“, а затим и модну ревију бренда “Bulka babes“ која је инспирисана традицијом и која је затворила треће издање овог престижног фестивала.
 
Овогодишњи „Etnology Fest“ одржан је под слоганом “Одбрана традиције“, а оснивач и програмски директор фестивала, Гога Грубјешић, истакла је да је кроз задовољство људи који су фестивал посетили и били задовољни целокупним програмом свесна да је манифестација испунила очекивања и да је сваки посетилац могао да прикључи нешто ново као инспирацију. Она је рекла да је пуно утисака који ће тек бити сабрани када се атмосфера око фестивала слегне, те да је љубав учесника према темама фестивала оно што њу и њене сараднике надахњује за будуће године. Гога Грубјешић се посебно захвалила овогодишњем госту фестивала, а то је била Румунија, али и Дому Војске Србије као домаћину на, како каже, озбиљности и топлини коју су пружили ове године.

Била је ово прва година како се „Etnology Fest“ организује у Дому Војске Србије, па се у складу са добром сарадњом и она нада да ће се то наставити и наредних година.
 
У холу Дома Војске Србије била је током сва три дана трајања фестивала постављена и изложба малих заната и рукотворина, као и хуманитарни базар.
 
Инспирација овогодишњег „Etnology Festа“ било је нематеријално култуно наслеђе, а организатори истичу да је овај програм наишао на добар пријем код публике која је у ова три дана могла да ужива у разноврсном програму.
 
photoФОТО ГАЛЕРИЈА